Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbizarnější námořní bitva: Křižník tři dny bojoval s kamenem

USS PC-815
USS PC-815
Foto: U.S. NAVY

Námořní historie je tak podrobná a rozsáhlá, že by vydala na desítky samostatných knih. V nich by se ale vyjímala událost, k níž došlo před více než 70 lety.

V květnu 1943 nebyl Ron Hubbard ještě známý, jako zakladatel scientologického kultu. Velel lodi USS PC-815, jejíž specialitou byl lov ponorek. Hubbard dostal příkaz, aby se plavil z Portlandu do San Diega.

Cestou na radaru něco zachytil a byl přesvědčený, že to je japonská ponorka. Velitel tedy zavolal na pomoc menší flotilu a další bezmála tři dny ponorku lovil.

Poté, co se nepodařila najít o nepříteli žádná zmínka, byli Hubbard a spol. odvoláni. Později se ukázalo, že budoucí vrchní scientolog bojoval 68 hodin dlouhou námořní bitvu proti kamenům. Přesněji hornině.

Příčinou zmatených radarů totiž nebyli nepřátelé, ale v té době už dávno velmi dobře zmapované ložisko magnetitu.

Témata:  historie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy