reklama

Technologie zásahů do klimatu se souhrnně nazývá geoinženýring. Potencionálně by to mohla být cesta k ochlazení planety. Metody však nejsou otestované a nesou mnoho potencionálních rizik. I proto jsou ve vědecké komunitě již mnoho let považovány za kontroverzní téma.

Mezinárodní tým vědců nedávno teoreticky testoval možnosti, jak bychom mohli fenomén globálního oteplování stabilizovat či zastavit. Výzkumníci počítali s "koktejlem" nástrojů, který by měl odrážet solární radiaci pryč od planety.

V novém modelu hrály roli sírany, které by měly být rozmístěny do atmosféry a tříštit sluneční paprsky. Zároveň pro probíhalo jakési ředění mraků, které paprsky odráží. „Tohle je první studie, která zkouší modelovat spojení dvou různých technik geoinženýrství,“ řekl jeden z členů týmu Ken Caldeira z Carnegie Institution. 

Simulace ukázaly, že spojené technologie by mohly snížit teploty na hodnoty z období před průmyslovou revolucí, aniž by se nějak výrazně zvýšil počet srážek. Má to ale háček - tým vědců počítal s tím, že by všechno vyšlo přesně tak, jak má. A to se nikdy nepovede.„Důkladné započítání všech proměnných a vyšetření všech potencionálních vedlejších účinků je mimo náš dosah,“ přiznává studie. 

Jiný návrh zase počítá s vypouštěním velkého množství slané vody nad pobřežím Pacifiku, což by mělo vyprodukovat obří bílé mraky, které by odrážely slunce. Podobných na první pohled bláznivých nápadů se objevuje čím dál tím víc. Je však třeba všechny prověřit - některý totiž může skrývat odpověď na jednu z nejpalčivějších otázek současnosti. Jak zachránit planetu.