Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé věří, že Země je placatá. Konspirační teorie šíří i jeden z nejoblíbenějších serverů světa

Země
Země
Foto: NASA **www.nasa.gov**

YouTube má velký vliv na šíření přesvědčení, že je naše planeta plochá. Může za tom algoritmus, který nabízí divákům stále další videa s podobnou tématikou. Ti se postupně ve svém víře utvrzují.

Podle doktorky Asheley Landrumové z Texaské technické univerzity je na vině způsob, jakým populární služba nabízí videa svým uživatelům. Na základě obsahu, který lidé na YouTube sledují, jim následně doporučuje podobná témata.

Konspirační teorie o tom, že je Země plochá, v poslední době nabývá na popularitě. V loňském průzkumu společnosti YouGov pouze dvě třetiny mladých respondentů „pevně věřily“, že je naše planeta kulatá, uvedl deník Independent.

Asheley Landrumová viní z tohoto fenoménu právě populární službu. „YouTube skutečně velmi zpropagoval hnutí Ploché země způsobem, který se dosud u jiné konspirační komunity neobjevil,“ myslí si výzkumnice, která zpovídala účastníky mezinárodní konference zaměřené na tuto tématiku.

Všech třicet lidí, které oslovila, se o fenoménu ploché země dozvědělo právě na populární internetové službě. „Zastoupení bylo skutečně široké, čímž jsme byli překvapeni,“ uvedla. „Mnoho jich mělo vysokoškolské vzdělání, byl mezi nimi inženýr, sociální pracovnice, náhradní učitel,“ dodala.

Každý z oslovených účastníků také věřil dalším konspiračním teoriím, podle Landrumové a jejího týmu je však právě „plochozemská“ teorie nejvíce svázaná s YouTube. „Jde o to, jakým způsobem funguje tento algoritmus,“ vysvětlila. „Znamená to, že tomu, kdo vyhledává videa s tématy konspiračních teorií, bude služba nabízet další konspirační teorie.“ Mezi uživateli se pak posiluje přesvědčení, že existuje velké množství důkazů, které daný výklad podporují.

Landumová je přesvědčena, že se musí vědci pokusit proti těmto dezinformacím více bojovat. „Tam venku je spousta lidí, kteří zpochybňují, kteří jsou zvídaví a chtějí porozumět – a my nesmíme dopustit, aby všechny informace, které získají, pocházeli od konspiračních teoretiků,“ varovala.

Témata:  Země 1 vesmir konspirační teorie YouTube

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy