reklama

Kdo viděl film Marťan (2015) si jistě vzpomíná, že jeho hlavní hrdina využil zcela pragmaticky mix výkalů astronautů a hlíny, aby mohl pěstovat zeleninu a přežít. V současnosti pijí astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici svou vlastní moč a třeba i vodu ze sprch. Vše je pečlivě filtrováno a připraveno k novému použití.

Nově navrhované užití funguje trochu jinak. Trik spočívá ve využití kvasnic, které se jmenují Yarrowia lipolytica. Ty se podle vědců mohou živit na uhlíku z lidského dechu a dusíku v moči. Tím mohou produkovat všechno od vitamínových doplňků stravy až po plasty dokonalé k výrobě nástrojů.

Vzhledem k omezením na čase i váze není možné si například k cestě na Mars sbalit úplně všechno potřebné. Proto by recyklační systém, který vznikla na Clemson Univerzity mohl být naprosto nepostradatelný pro lidskou misi na Rudou planetu.

„Jestli mají astronauti přežít několikaletou cestu vesmírem, musíme najít cestu, jak zrecyklovat úplně všechno,“ je přesvědčený jeden z výzkumníků Mark A. Blenner. „Atomová hospodárnost se stane extrémně důležitou.“

V současné době jsou kvasinky konzumující uhlík a dusík schopni jen velmi malé produkce, ale tým už pracuje na zvýšení. Jeden organismus byl vyvinut k produkci omega-3 mastných kyselin, které jsou skvělé pro srdce, oči a mozek. Doplňky vyráběné tady na Zemi mají trvanlivost pouhých několik let, takže astronauti budou potřebovat způsob, jak si vyrobit vlastní.

Jiný tvor bude produkovat polyestery. Typy plastu, které najdete v oblečení a které jdou přeměnit i v 3D tisk a užitečné nástroje. Výzkumníci jsou navíc přesvědčení, že objev by mohl být prospěšný i lidem na naší planetě.