reklama

Armata původně vznikla jako podvozek pro zbraně, který dokáže vykonat funkci tanku, protivzdušného děla, dělostřelecké zbraně a bitevního technického stroje. Z něj vycházející tank T-14 představuje určitou revoluci, protože jeho posádka je uhájena před palbou věží inovační konstrukce. Navíc je T-14 lehčí a rychlejší než zahraniční konkurenti.

Tank má technických vymožeností více než dost. Je vybaven novým dálkově ovládaným vysokotlakým kanónem ráže 125 mm 2A82-1M s hladkým vývrtem. Oproti starší verzi kanónu 2A82 došlo k prodloužení hlavně ze 48 na 52 ráží, čímž se pravděpodobně zvýšila přesnost i úsťová rychlost vystřeleného náboje. 

Kromě útočných systémů ale inženýři mysleli i na ty obranné. Posádka se nenachází v tzv. věži stroje, nýbrž ve zvláštní kapsli položené níže a sestává se jen ze dvou až tří členů posádky. Zničit tuto kapsli se proto zdá být skoro nemožné. Stejně tak ji vůbec zasáhnout. Tank má totiž řadu obranných systémů, které dokáží zničit téměř každou vypálenou střelu a raketu letící proti němu. Přesto existuje jedno místo, které je proti raketám nechráněné.

Server National Interest nastínil hypotetickou situaci, kdy je proti Armatě vypálená běžná protitanková střela. Jako první ji zachytí aktivní ochranný systém Afganit, který je schopen raketu odchýlit z kurzu.

Tank navíc dokáže vypálit kouřové granáty, které vytvoří neprostupnou mlhu a Armata se pro radarové systémy stane prakticky neviditelným. Vzhledem k tomu, že řada protitankových střel je naváděna nikoliv tepelně, ale opticky, je prakticky nemožné se do tanku trefit.

Pokud by střela první obrannou instancí prošla, aktivuje se druhý ochranný systém. Ten věž tanku otočí směrem ke střele a pokusí se náraz ustát. Systém dynamické ochrany Relikt by měl být schopen zásah protitankovou střelou vydržet díky masivnímu plátování. Pancíře tanku jsou mohutné a dokáží odolat obrovskému tlaku, který rakety vyvíjejí.

Populární a oblíbenou protitankovou zbraní je americká TOW-2A. Ta by ale v případě nasazení proti Armatě fungovala zhruba tak, jak je uvedeno výše. Je také nutné vzít v potaz možnost, že ochranné systémy střelu odhalí dostatečně brzy na to, aby stihly tank přemístit na jiné místo. Poté by raketa dopadla do prázdna.

Problém nastává ve chvíli, kdy je proti tanku postavena vylepšená verze protitankového systému s označením TOW-2B. Ta totiž, na rozdíl od jiných, cíl zasahuje z vrchu. A proti takovému útoku Armata prakticky žádnou obranu nemá.

"Aktivní ochranný systém Afganit je prakticky nepoužitelný. Ochranný systém Relikt je také neefektivní a vrchní plátování tanku může být lehce zničeno," píše server.

Přesto, že by zásah tank vyřadil z provozu, posádka by měla dobrou šanci na záchranu. Díky speciální kapsli se totiž dá předpokládat, že by lidé uvnitř tanku přežili i zásah touto střelou, načež by mohli zneškodněný tank opustit.

Rusko nyní pracuje na výrobě první stovky tanků T-14 Armata a podle serveru je otázkou, jestli inženýři zapracují na ochraně proti tomuto typu střely, nebo nechají vrchní část tanku zcela nechráněnou. Pravdou totiž je, že systém TOW-2B není nijak ojedinělý. Jsou jím vybaveny všechny protitankové čety, nachází se na modifikovaných vozidlech třídy Humvee, Stryker, M113 a LAV, využívá je také mariňácká helikoptéra AH-1 Cobra a k dispozici jej má zhruba 30 zemí z celého světa.

Server také připomíná, že i přes sofistikované obranné systémy jsou na tom co do odolnosti stále lépe americké tanky M1A2 Abrams a německé Leopard 2. Pokud by se však střetli v boji, je otázkou, kdo by měl největší šanci na výhru. Abrams dokáže zasáhnout cíl do vzdálenosti 12 kilometrů, ruské obranné systémy ale dokáží střelu zničit. Na druhou stranu i Armata má účinné zbraně proti jiným tankům, těm by ale mohlo odolat plátování amerického Abramsu nebo Leopardu. Největší šanci na výhru tak bude mít ten, kdo spatří nepřítele jako první.