reklama

Koncern Kalašnikov, který patří pod Rostec state corporation vyvinul nové vozidlo s názvem Щит („Štít“), které má sloužit jako protidemonstrační vozidlo. Pomáhat má hlavně při vypořádání se s nepokoji a davy v ulicích a obydlených oblastech.

Podle serveru Weapon News byl nový Щит představen na mezinárodní armádní výstavě Army-2017 kousek od Moskvy. Stroj je posazen na podvozku off-roadového nákladního auta vyvinutého společností KAMAZ. Má být využit především pro potřeby policie.

Щит je nabídnut jako řešení pro ochranu bezpečnostních jednotek v akci i pro kontrolu situace kdykoliv, kdy je třeba zachovat mír a klid. Nákladní auto je vybavené obrněnou kabinou, vodním dělem a ocelovým štítem. Tento štít je vybavený střílnami navrženými pro užití pistolí či zbraní s gumovými projektily.

„Dnes se vyvíjí multifunkční systémy ochrany a další policejní vybavení v mnoha zemích celého světa. Hledání správného řešení a práce po částech nám umožnila vyvinout toto. Kromě vozidla Щит pracujeme také na nových řešeních pro obrněná vozidla na našem i zahraničním trhu,“ komentoval Щит Alexey Krivoruchko, jednatel koncernu Kalašnikov.

Щит není prvním protidemonstračním vozidlem na světě. Vozidlo se stejným účelem vyrobila společnost Mercedes Benz. Jedná se o model Mercedes Benz Actros 4x4, který je vybaven nádrží na vodu, nádrží na slzný plyn a nádrží na barvivo. Všechno toto mohou na demonstranty vrchlit střešní proudnice.

I Mercedes má „pluh“ na demonstranty. A není jediný. Na Slovensku už svou Boženu mají asi šest let. Jedná se o bagr s podobným pluhem, jako má Щит. Podle stránky koncernu Kalašnikov však Щит svou vybaveností vysoce převyšuje své zahraniční protějšky.