Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Crew Dragon má problémy. Radar zaznamenal anomálii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Při sobotním statickém testu motorů nové vesmírné lodi Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX nastal problém. Na svém webu o tom dnes informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který bez bližšího upřesnění událost označil za "anomálii".

Rutinní statický test se zažehnutím motorů se podle agentury AP odehrál na floridském Mysu Canaveral. Mluvčí tamní letecké základny Jim Williams sdělil, že při události nebyl nikdo zraněn, a dodal, že "anomálie" byla zvládnuta.

Dragon's static fire anomaly was big enough to show up on radar! ???☁️#SpaceX #CrewDragon #FLwx #LowCC (Non-meteorological radar signature) pic.twitter.com/WpebHEo6Az

— Jabes ?? (@GISRockstar) 20. dubna 2019

Co se přesně stalo, zatím nebylo oficiálně oznámeno, nicméně list Florida Today napsal, že z oblasti, kde se zkouška prováděla, stoupal vzhůru velký oblak kouře naznačující, že se něco nezdařilo.

"Týmy NASA a SpaceX vyhodnocují anomálii, ke které došlo dnes (v sobotu) během části statického testu (motoru) Super Draco lodi Dragon v přistávací zóně 1 (společnosti) SpaceX na Floridě. Proto se testy provádějí. Budeme zkoumat, provedeme úpravy a budeme bezpečně postupovat vpřed s komerčním programem letů posádek," uvedl v prohlášení k události ředitel NASA Jim Brindenstine.

Loď Crew Dragon by měla po dlouhé době ukončit závislost Američanů na ruských lodích Sojuz při dopravě astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Využívat je začali po ukončení letů raketoplánů v roce 2011. To se nyní má změnit díky soukromým společnostem SpaceX a Boeing.

Crew Dragon už v březnu absolvoval úspěšný testovací let k ISS a zpět na Zemi. Druhý let na orbitální komplex, tentokrát s posádkou, je zatím plánován na červenec. Není však jasné, zda kvůli sobotní "anomálii" nebude nutné termín tohoto letu posunout.

Boeing by měl svou loď CTS-100 Starliner předvést při testovacím letu bez posádky v srpnu. Let s přepravou posádky by pak měl následovat koncem letošního roku.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir EuroZprávy.cz Crew Dragon Země

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy