reklama

„Přitáhněte masku k sobě, tím aktivujete přívod kyslíku.“ Tuto větu slyšel snad každý, kdo někdy cestoval letadlem. Zní to hezky a snadno. Ledaže se to snažíte dělat 9 kilometrů nad zemí a v průběhu rapidní dekomprese.

Rapidní dekomprese je neplánovaný pád hodnoty tlaku vzduchu v uzavřeném prostředí a může se stát právě v případě, že by někdo otevřel dveře letadla za letu nebo by bylo rozbito okno. Většina takových dekompresí je však spíše následkem selháním konstrukce či špatně provedené opravy.

Pokud by však skutečně byla díra v letadle, a byla by velká, „kdokoliv stojící poblíž by byl vystřelen do oblohy a samotné letadlo by se možná dokonce začalo rozpadat,“ objasnil pilot Patrick Smith pro server The Telegraph.

V případě, že k rapidní dekompresi dojde, dospělým osobám zbývá zhruba 15-20 velmi užitečných sekund při vědomí. V tomto čase by měl každý cestující nejdříve nasadit masku sobě a poté případně pomoci dítěti, nebo komukoliv, kdo s tím má problém.

Diskutér s přezdívkou Superpilot na fóru pro piloty (PPRunE aviation forum) popsal, jaký je to pro pilota pocit, když rapidní dekompresí projde: „Během sekundy vám zapadne jazyk, začnou vás bolet uši a zuby jsou tisíckrát citlivější, než obvykle.“