Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka jako reklama? Potopení britského torpédoborce udělalo z francouzské rakety obchodní trhák!

AM 39 Exocet
AM 39 Exocet
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Dnes již je válka o Falklandy v roce 1982 téměř zapomenutým konfliktem. Ve své době však konflikt mezi Velkou Británii a Argentinou hýbal světovým děním. A jako každý konflikt měla i své hrdiny jejíchž jméno obletělo svět. Překvapivě hrdinou tohoto konfliktu se stala francouzská protilodní střela Exocet. A Francie se díky ní stala také drobným vítězem tohoto konfliktu.

Protilodní střelu Exocet (francouzsky létající ryba) začali Francouzi vyvíjet v roce 1967 poté, co egyptské letadlo vyzbrojené sovětskou protilodní raketou SS-N-2 Styx zničilo izraelský torpédoborec Eilat. Francouzské námořnictvo pochopilo potenciál podobných zbraní. První prototyp byl hotov v roce 1970. Od roku 1972 probíhala sériová výroba námořní verze. V roce 1974 byla zbraň upravena pro letadla a o tři roky později byla tato verze zavedena do činné služby.

Exocet má délku mezi 4,69 až 5,9 metru podle verze a je vybaven dvoustupňovým raketovým motorem. K odpálení rakety může dojít ve výšce mezi 10 000 a 50 metry nad mořem. 50 metrů je ovšem minimální výška. Raketa se po svém odpálení pohybuje v 8 až 15 metrech nad mořskou hladinou. Pokud by byla vypuštěna z letounu níže mohla by spadnou do moře.

Po dvou vteřinách po vypuštění z letadla je aktivován první stupeň raketového motoru. Trvá pouhé dvě sekundy a dá raketě rychlost až 0,93 machu. Poté se aktivuje druhý stupeň, který hoří 90 až 150 vteřin. Hrubá poloha cíle se do střely musí zadat ručně ze systémů letadla. Systémy aktivního navádění včetně radaru ADAC se spouští až 15 kilometrů před cílovou oblastí. Střela buď automaticky najde radarový odraz, který do ní byl zadán nebo se přepne na ten největší cíl. Pozdější verze mají vlastní databázi lodí a jsou schopny vybrat tu „nejhodnotnější kořist“.

Před cílem střela klesne do výšky 1,5 až 5 metrů nad mořem. Pozdější verze jsou schopny i v této chvíli dělat náhodné prudké manévry a obejít tak protiraketovou obranu protivníka. Střela má proniknout do nepřátelského plavidla pod čarou ponoru. Hlavice Exocetu váží 165 kilogramů a je naplněna vysoce výbušnou trhavinou. Je naprogramována tak, aby vybuchla až po proražení trupu plavidla, a tak způsobila co největší škody.

Dosah Exocetu se opět liší verze od verze a pohybuje se mezi 70 a 200 kilometry. Může být odpalován z letadel, vrtulníků, pozemních nosičů, ale i ponorek či válečných lodí. Exocety jsou primárně určeny k ničení menších válečných lodí jako jsou torpédoborce nebo korvety. Potopit například letadlovou loď jednou střelou by vyžadovalo obrovskou dávku štěstí a šťastný zásah.

Na konci 70. let byly na Argentinu USA uvaleny sankce na dovoz zbraní, a tak se musela poohlédnout po jiných dodavatelích zbraní. Francie byla jednou z jejich prvních voleb. A Francouzi neváhali a prodali Argentincům 14 Exocetů a 14 letadel Dassault-Breguet Super Étendard, které byly speciálně upravené pro použití Exocetů. Cena za jednu střelu byla 525 000 dolarů. Argentinští piloti s novými stroji intenzivně cvičili a připravovali taktiku, která měla Brity nepříjemně překvapit.

Argentinci zvládli tankování za letu a prodlužili tak dolet svých strojů, což se jim před Brity podařilo utajit. Étandárdy také létaly v nízké výšce a prováděly údery ve dvou, což zvyšovalo pravděpodobnost zásahu a zničení nepřátelských lodí. Co ovšem hrálo do karet Argentině po vypuknutí války o Falklandy nejvíce bylo to, že je Britové podceňovali, a naopak přeceňovali svoje schopnosti. Argentinci měli například ve výzbroji vysoce výkonná námořní průzkumná letadla Lockheed P-2 Neptune, o kterých si Britové mysleli, že je Argentinci neumí používat.

Zmýlili se. Dne 4. května 1982 argentinský Neptun zaměřil nedaleko Falkland britský svaz složený ze tří torpédoborců. K cílům vzlétly dva Étandary, každý s jedním Exocetem. Ve vzdálenosti 70 kilometrů od Britů stroje nabraly výšku a vypálily. Brity překvapili v nedbalkách. Na něco podobného nebyly připraveni. Jeden z Exocetů selhal, ale druhý zasáhl nejmodernější torpédoborec a pýchu Royal Navy HMS Sheffield. Hlavice střely sice neexplodovala, ale zbytky paliva způsobily rozsáhlé požáry. Loď musela být nakonec po čtyřech dnech opuštěna. Na její palubě zahynulo 20 mužů a 24 bylo zraněno. K úspěchu Exocetu přispěla ovšem notně i britská posádka, která nebyla řádně vycvičená ke zvládnutí požárů a důstojník zodpovědný za protileteckou obranu si během poplachu odskočil na kávu. Sheffield se stala první válečnou lodí, kterou Británie ztratila v boji po konci 2. světové války.  

Argentincům se podařilo podobně ještě potopit dopravní loď Atlantic Conveyor, na které zahynulo 12 námořníků, a poškodit torpédoborec HMS Glamorgan. Při zásahu zahynulo 14 mužů. Brity posedla doslova „Exocetová horečka“. Argentincům brzy Exocety došly a pokoušeli se je získat odjinud. Peru jich v té době nakoupila pět. Všem však bylo jasné, že jsou tyto zbraně určeny pro Argentinu.

 Speciální jednotka SAS poté podle některých zpráv konvoj s Exocety napadla a střely zničila před hranicemi s Argentinou. Plánovala se i speciální operace s krycím jménem Mikado proti základnám argentinského letectva. Než však mohla být provedena válka skončila. Vrcholem „Exocetové horečky“ byl smělý plán několika důstojníků SAS na zničení továrny na protilodní střely přímo ve Francii!

Po válce se ukázalo že úspěšnost Exocetů nebyla nijak vysoká. Střely měly velkou poruchovost, selhávaly a hlavice po zásahu nevybuchovaly. Úspěšnost vystřelení a zásahů byla jen 40 %. Francie ovšem dokázala válečné reklamy dokonale využít a objednávky se jen hrnuly.

Přes 160 jich koupil Saddám Husajn a použil je v tzv. válce tankerů, kdy se snažil zničit sousednímu Íránu co nejvíce lodí. Iráčané vystřelili celkem 136 Exocetů a potopili 16 tankerů. Dalších 51 lodí muselo být trvale odepsáno. V roce 1987 omylem zasáhl jeden irácký Exocet americkou fregatu USS Stark, na které zahynulo 27 námořníků.

Dosud bylo vyrobeno na 4000 protilodních střel Exocet. Koupilo ji celkem 35 států a je nejrozšířenější zbraní tohoto druhu vyráběnou na Západě. I přesto, že od jejího zavedení do výzbroje uběhlo bezmála 45 let, díky modifikacím je Exocet stále špičkovou zbraní. Její úspěch je spojen především s reklamou, které se ji dostalo ve válce o Falklandy. Exocet vzbudil v Britech takovou hrůzu, že pronikl i do anglického slangu. Pokud je někdo nebo něco drtivé a nezastavitelné mnozí Britové to označí jako Exocet.  

Témata:  AM 39 Exocet zbraně raketa Francie letectví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy