Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský Terminátor je specialista pro boj ve městech! Proč se ho protivníci tak bojí?

BMPT Terminator
BMPT Terminator
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ruské ozbrojené síly byly v 90. letech zapleteny do krvavých městských bojů ve válce v Čečensku. Armáda neměla do tohoto typu bojů odpovídající bojové prostředky a ztráty na obrněné technice byly obrovské. Po těchto zkušenostech se ruská armáda rozhodla vyvinout vozidlo, které nemá na světě obdoby – bojové vozidlo podpory tanků BMPT Terminátor.

Impulz k vývoji speciálního vozidla pro boj v ulicích a pro podporu tanků byla děsivá porážka v ulicích Grozného 1. ledna 1995. Nový rok chtělo ruské velení přivítat definitivním zlomením odporu čečenských povstalců. K tomu měla posloužit tanky a vozidla BVP. Do města byly vyslány silné obrněné svazky. Povstalci však byli připraveni a své město dobře znali. Ruské tanky se ocitli ve smrtelné pasti. Nejhůře na špatně naplánovaný útok doplatila 131. samostatná obrněná brigáda, která přišla o 22 tanků a 45 obrněných vozidel a přestala tak jako obrněný svazek prakticky existovat.

Rusové k podpoře tanků a pěchoty nasadili starší protiletecké kanóny ZSU-23-4 Šilka. I ty ovšem měly v boji v ulicích svoje omezení. Bylo jasné, že je potřeba zcela nového bojového prostředku, který bude vybaven celou škálou zbraní pro boj v ulicích a pro podporu tanků v boji s pěchotou. Vývoj Terminátora začal již v roce 1998. Jako základní platforma byl vybrán podvozek hlavního ruského bojového tanku T-90. To nejen usnadnilo konstrukci, ale i pozdější nároky na logistiku. Většina dílů podvozku je zaměnitelná. Terminátor 2 je postaven na podvozku T-72. Vzhledem k rozšíření tohoto tanku po světě je tu vysoká možnost exportu.

Výkony Terminátora jsou fakticky shodné s T-72. Terminátor váží 48 tun. Je vybaven novým motorem V92S2 s výkonem 1000 koňských sil. Díky tomu je Terminátor o deset kilometrů rychlejší než standartní T-90 a jeho maximální rychlost je 60 kilometrů v hodině. Dojezd je 550 kilometrů. Co je však absolutně nové je vyzbroj stroje v bezosádkové věži. A ta je skutečně mohutná!

Nejsilnější zbraní, kterou Terminátor disponuje jsou čtyři protitankové (s kumulativní hlavicí) nebo protipěchotní (s termobarickou hlavici) 130 milimetrové rakety 9M120 Ataka. Kumulativní hlavice dokáže prostřelit až 800 milimetrový pancíř. Termobarická hlavice pak nese 9,5 kilogramu TNT. Ataka má poloautomatické zaměřování. Střelec tedy po celou dobu musí držet cíl v hledáčku zaměřovače. Maximální dostřel je 6000 metrů a střely si poradí i s nízkoletícími vrtulníky nebo menšími loděmi. Největší nevýhodou je, že Terminátor nese pouze čtyři střely, které nejdou v bojové situaci přebít.

Tím však výzbroj Terminatora zdaleka nekončí. Další zbraní, která si poradí nejen s pěchotou, ale i lehce obrněnými cíli, je dvojice 30 milimetrových kanónů 2A42, kterými je vyzbrojeno i u nás dobře známé BVP-2. Zásoba munice pro oba kanóny je 900 kusů. Vedle kanónů jsou ve výzbroji Terminátora i dva 30 milimetrové automatické granátomety AGS-17 Plamja se zásobou 600 kusů munice. Tyto osvědčené zbraně jsou určeny především k boji s pěchotou a lehkým opevněním. Poslední z bohatého arzenálu Terminátora je kulomet 7,62 milimetru PKTM s 2000 náboji.

Posádka stroje má k dispozici nejmodernější senzory, které ji dovolují i ve špatném počasí zaznamenat cíle na 7000 metrů. Navigace pracuje se systémy GLONASS i GPS. Posádku tvoří pět mužů: velitel, řidič, střelec a dva střelci z granátometů AGS-17. Nejvíce kritizovaná je dvojice střelců z granátometů, kteří jsou podle některých kritiků přebyteční. Ve verzi s podvozkem T-72 je posádka pouze tříčlenná. Stroj je vybaven ochranou proti atomovým, chemickým a biologickým zbraním. Terminátor může být také vybaven reaktivním pancéřování Relikt a odminovací systémem KMT-8. Na obou stranách věže jsou také dýmovnice.

První do výzbroje Terminator zavedl Kazachstán v roce 2011. Od roku 2015 v zemi probíhá i licenční výroba. Dalším uživatelem se stalo Alžírsko, které v roce 2016 objednalo v Rusku 300 Terminátorů, které mají být dodány do poloviny letošního roku. Ruská armáda vozidlo rozsáhle testovala a nasadila ho do dvou konfliktů. Jak v Iráku, tak i v Sýrii se vozidlo velmi osvědčilo. Od dubna 2018 je zaváděno do výzbroje ruské armády.

Dalšími potencionálními zákazníky je Indie a Peru. Rusové počítají i dalšími podvozky pro své bojové vozidlo. Vedle nejmodernějšího podvozku Armata by mohl být v budoucnu na Terminátory přestavěn i stařičký T-55 a Terminátor by se mohl rozšířit i do relativně chudých zemí. Vzhledem k tomu, že Terminátor nemá na světě ekvivalent a používá ověřenou, spolehlivou a rozšířenou techniku a může být snadno začleněn do tankových jednotek může se stát potenciálně skutečně úspěšným exportním artiklem. 

Témata:  Rusko BMPT Terminator tanky Ruská armáda Kazachstán Sýrie Alžírsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy