Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únik z kosmické lodě Orion. NASA provedla unikátní test, podívejte se

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes úspěšně otestoval únikový systém lodě Orion, jehož úkolem je zachránit posádku v případě nezdařeného startu. NASA úspěšnou zkoušku označil za další milník pro návrat astronautů na Měsíc a pro následný let na Mars.

"Gratulace našemu týmu Orion za úspěšný test únikového systému! Jsme o krok blíže k vyslání astronautů na Měsíc a dál k Marsu," napsal na twitteru šéf NASA Jim Bridenstine.

Mark Kirasich, který vede projekt Orion, označil zkoušku za skvostnou. Dodal, že jeho tým nyní vyhodnocuje data z 12 letových záznamníků, které byly při testu odhozeny, aby získal podrobné informace o výkonu a chování únikového systému.

Během dnešní zkoušky z kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě odstartovala testovací verze modulu pro posádku lodi Orion, kterou do výšky zhruba deseti kilometrů vynesla upravená mezikontinentální balistická střela Peacekeeper.

Congratulations to our @NASA_Orion team on a successful test of the launch abort system! We are one step closer to sending @NASA_Astronauts to the Moon and beyond to Mars! #Artemis pic.twitter.com/ntBjtlRke3

— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) 2. července 2019

Poté se aktivoval únikový systém, kdy zážeh nouzových motorů podle NASA v řádu milisekund oddělil modul pro posádku od zbytku nosiče. Modul po oddělení dosedl na hladinu Atlantického oceánu.

Kosmickou loď Orion pro NASA vyvíjejí americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus, do vesmíru ji má vynášet připravovaná raketa SLS.

Vedle Orionu budou mít Američané pro dopravu astronautů do vesmíru ještě lodě Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX a CTS-100 Starliner společnosti Boeing. Crew Dragon již letos bez posádky absolvoval zkušební let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), první let s astronauty je prozatím plánován na listopad.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy