reklama

Předchozí experimenty s ohněm ve vesmíru byly minimalistické, nyní se bude zapalovat modul kosmické lodi Cygnus, která v březnu přivezla více než 3200 kilogramů potravin a dalších materiálů na ISS.

Modul byl v úterý odpojen od Mezinárodní vesmírné stanice a nyní se čeká na dostatečnou vzdálenost, jak informuje agentura Reuters. Hořet bude materiál z bavlny a sklolaminátu, a to po dobu 20 minut.

Mimo Zemi se oheň chová zcela jinak, takže vědci chtějí vyzkoušet, jak minimální gravitace ovlivní hoření a jak budou plameny reagovat na materiál. "Jedná z velkých otázek je, jak velký oheň to bude," řekl David Urban, vedoucí výzkumu, který má na starost oheň ve vesmíru.

A že se nejedná jen o teoretickou otázku, by mohli vyprávět kosmonauti, kteří byli v roce 1997 na ruské vesmírné stanici Mir, kde vypukl požár. Ten jim dokonce zablokoval nouzový únik do lodi. Naštěstí sám od sebe zhasnul, hašení pěnovým a vodním přístrojem totiž není ve vesmíru moc účinné. A právě i na tohle zjištění bude tento experiment, navíc se bude jednat o největší oheň od nehody v Miru.