Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navigační systém Galileo má stále výpadek. Budeme bez předpovědi počasí?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Satelitní navigační systém Galileo se stále potýká s technickými problémy, které jej postihly o víkendu a vedly k dočasnému výpadku některých jeho služeb. K obnově poskytování služeb by mělo dojít v následujících hodinách. ČTK to dnes řekla mluvčí českého ministerstva dopravy Lenka Rezková. O výpadku informovala na svém webu evropská agentura GSA, která sídlí v Praze. Systém SAR, který slouží k pátrání po lidech v případě nouze, ale fungoval bez problémů.

"K řešení incidentu byl narychlo sestaven tým odborníků, který pracuje na obnovení poskytování všech služeb systému Galileo. Příčiny incidentu zároveň začíná analyzovat skupina pro vyhodnocování anomálií (Anomaly Review Board). K obnově poskytování všech služeb by mělo dojít v následujících hodinách," řekla Rezková dnes odpoledne.

Podle nedělního sdělení GSA byl příčinou výpadku služeb satelitního navigačního systému "technický problém spojený s pozemní infrastrukturou".

Potíže mohou mít například meteorologové, kteří satelity využívají pro předpovídání počasí. 

#Galileo #NAGU2019025: an update is now available on https://t.co/V0dd1RXgnm

— European GNSS Agency (@EU_GNSS) 14. července 2019

Galileo je evropský globální satelitní systém, který by díky celkem 30 satelitům ve vesmíru měl být přesnější při určování polohy než americký konkurenční systém GPS. V současnosti je na oběžné dráze 26 satelitů, čtyři další by měly být vypuštěny do konce příštího roku.

Podle údajů agentury používalo v závěru loňského roku službu přes 400 milionů lidí po celém světě, z toho asi 700.000 v Česku.

Centrála Galilea sídlí v Praze a je jedinou agenturou EU se sídlem v České republice. Technologická centra agentury se nachází v německém Oberpfaffenhofenu u Mnichova a nizozemském Noordwijku.

Témata:  Galileo navigační systém GSA navigace Země

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy