Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA přišly o "národní poklad". Zemřel muž, který pomohl dostat lidi do vesmíru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Ve věku 95 let zemřel v pondělí v Houstonu bývalý letový ředitel americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA) Christopher Kraft. Informovala o tom dnes agentura AP. Kraft se podílel na vesmírných programech Mercury, Gemini či Apollo.

Spojené státy přišly úmrtím Krafta, který vytvořil koncept řízení kosmických letů, o "národní poklad", uvedla v prohlášení NASA. "Chris byl jedním z nejdůležitějších členů týmu, který pomohl našemu národu dostat lidi do vesmíru a na Měsíc," uvedl šéf NASA Jim Bridenstine.

Today, we remember the life and legacy of Chris Kraft who joined our Space Task Group in 1958 as our first flight director with responsibilities that immersed him in mission procedures and challenging operational issues. More on his contributions: https://t.co/e6M01Hpcmk pic.twitter.com/2CNBGqd26Q

— NASA (@NASA) July 23, 2019

Kraft pracoval pro NASA od roku 1958. Podílel se na všech programech až do odchodu do důchodu v roce 1982 - kromě programů Mercury, Gemini a Apollo pracoval také na programu americké orbitální stanice Skylab, společném projektu se Sovětským svazem Apollo-Sojuz a v počátcích i na programu raketoplánů.

Kraft zemřel jen krátce poté, co si Spojené státy a celý svět připomněly 50. výročí přistání prvního člověka na Měsíci z 20. července 1969.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) úmrtí USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy