Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američan údajně vymyslel iPhone. Po společnosti Apple požaduje 10 miliard dolarů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Apple

Washington – Společnost Apple a její produkty, zejména chytrý telefon iPhone, patří mezi největší oblíbence na trhu a její zisky jsou obrovské. Jak ale nyní informuje britský deník The Telegraf, jeden muž s Floridy tvrdí, že Apple vykradl jeho nápad. Po společnosti požaduje odškodné 10 miliard dolarů.

Chytrý telefon iPhone s velkou dotykovou obrazovkou společnost Apple představila na začátku roku 2007. Od té doby se produkt stal hitem, vyšlo několik nových verzí a zisky společnosti se vyšplhaly do závratných výšin.

O to více překvapí tvrzení, se kterým přišel Thomas S. Ross z americké Floridy. Ten tvrdí, že iPhone je vykradením jeho nápadu na „elektronické čtecí zařízení“ (ERD), které si chtěl nechat patentovat už v roce 1992 – tedy 15 let před představením iPhonu.

V rámci své žaloby uvádí, že jako první „navrhl zařízení, které bylo navrženo k vytvoření novátorské kombinace zařízení pro multimédia a komunikaci, … jehož identita byla od té doby uzmuta a zneužívána iPhony, iPady, iPody a dalšími zařízeními od Apple.“

Jako odškodnění Ross požaduje vyplacení 10 miliard dolarů a 1,5 % ze všech budoucích prodejů Apple. Vzhledem k tomu, že obrat společnosti minulý rok činil 235 miliard dolarů, by to znamenalo dalších asi 3,5 miliard dolarů ročně.

Jak ale deník podotýká, ačkoliv Ross o patentování svého zařízení zažádal, nikdy k tomu nedošlo, protože nezaplatil příslušné poplatky. V roce 1995 proto žádost propadla. Ross ale uvádí, že se Apple uchýlil k „prohrabávání kontejnerů“ a tvrdí, že mu Apple způsobil „velkou a nenahraditelnou újmu, kterou nikdy nelze plně kompenzovat nebo přepočítat na peníze.

Témata:  iPhone Apple telefony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy