Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi objasnili příčinu Alzheimerovy choroby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Mezinárodní tým vědců, kteří působí v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Akademii věd ČR, objasnil jednu z příčin Alzheimerovy choroby. Objev může přispět k vývoji nové léčby.

Vědci pomocí moderní mikroskopické metody, kterou pro výzkum vyvinuli, zjistili, na jakém principu fungují molekuly této zákeřné nemoci. Experti se soustředili na objasnění funkce takzvaných lipidových molekul. "Alzheimerova nemoc je komplikovaný proces. Ještě nikdo neví, jak přesně funguje," konstatoval fyzikální chemik Martin Hof, který tým vedl.

Uznávaný vědec německého původu Hof působí v Praze již řadu let, jak sám říká, cítí se být Němcem i Čechem zároveň. Rozmanitost národností prosazuje i při práci. Jeho tým, který tvoří Portugalka, Turek a Čech, navázal na již známý poznatek, že Alzheimerovu chorobu způsobuje shlukování čili agregace peptidů v mozku, kvůli kterým se mozková hmota poškozuje. (Peptidy jsou organické sloučeniny složené z aminokyselin, lipidy jsou tuky).

Buněčné membrány neuronu se proti tomuto shlukování peptidů podle Hofa přirozeně brání. "My díky našemu výzkumu ale nyní víme, že se brání pomocí cukrových lipidů," řekl.

S přibývajícím věkem u člověka dochází k poklesu počtu těchto cukrových lipidů, což může Alzheimerovu chorobu rozvinout.

Díky lepšímu experimentálnímu výzkumu, než byl doposud, ukázal Hofův tým, že cukrové lipidy dokážou nebezpečné shlukování peptidů zastavit. "Jednu cestu, která je spojena s Alzheimerovou nemocí, tak můžeme trošku zpomalit," tvrdí o výzkumu portugalská členka týmu Mariana Amarová. Hofův tým musí výsledky ještě prokázat na vzorcích pacientů, které dostane z Experimentální neurobiologie Národního ústavu duševního zdraví. Naději pro dobrý výsledek má ale podle něj velkou.

Jaké příznaky rozhodně nepodceňovat?

Lidem, kteří jsou hodně vytížení, se občas může stát, že například nechají jídlo, které vaří na plotně a vzpomenou si na ně, až když už je pozdě. Lidé trpící Alzheimerovou chorobou oproti tomu připraví jídlo a nejen, že ho zapomenout dát na stůl, ale zapomenou i na to, že ho vůbec udělali.

Každý někdy někam založí peněženku nebo klíče. Člověk s Alzheimerovou nemocí dává věci na zcela nesmyslná místa, například žehličku do ledničky nebo hodinky do cukřenky, vysvětluje alzheimercentrum.cz.

Každý z nás má někdy problém najít to správné slovo. Pacient s Alzheimerovou chorobou ovšem zapomíná i jednoduchá slova nebo je nahrazuje nesprávnými, a jeho věty pak nedávají smysl.

Každý z nás má někdy špatnou náladu. Člověk s Alzheimerovou nemocí podléhá prudkým změnám nálady. Náhle a nečekaně propukne v pláč nebo podlehne návalu hněvu, i když k tomu nemá žádný zjevný důvod.

Témata:  alzheimerova nemoc Akademie věd České republiky zdraví důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy