Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dovolenou s navigací: Výběr je veliký, pozor na tu správnou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: TomTom

Praha - Chystáte se na dovolenou autem? V tom případě si s sebou vezměte také GPS navigaci. Někteří cestovatelé sice stále nedají dopustit na tištěné mapy, ale proč se vracet do minulosti, když nám moderní technologie cestování mohou velmi usnadnit.

Moderní technologie umožňují nechat se na cestách doslova vést. Pořídit si můžete samostatný přístroj GPS nebo se spolehnout na navigaci v mobilu. Nabídka trhu se poptávce velmi rychle přizpůsobila, a tak můžete tohoto pomocníka na cesty vybírat s přihlédnutím na různé parametry. K nejznámějším značkám patří TomTom, iGo, Garmin, Mio. Při výběru je třeba si uvědomit, co od autonavigace očekáváte a jak ji budete využívat.

Pokud se rozhodujete, zda si koupit GPS, nebo použít navigaci v telefonu, obě varianty mají výhody a nevýhody. Pro autonavigaci jasně hovoří funkčnost a komplexní řešení, které nijak nezasahuje do ostatních možností a nespotřebovává vám velké množství baterie na telefonu.

Autonavigaci si ale nelze vzít jen tak do kapsy na výlet nebo k orientaci v cizím městě, což umožňuje mobilní telefon, který můžete využít i v oblasti pěší turistiky a cykloturistiky.

Nejdůležitější funkcí zařízení je plánování nejvýhodnější trasy, ale za zmínku stojí i další funkce. Například hledání bodů zájmu, jako je nemocnice, čerpací stanice, restaurační zařízení atd. Pokud do navigace vložíte SIM kartu, bude moct komunikovat s GSM sítí a získávat data ze specializovaných serverů. Získáte tak podrobné informace o umístění policejních radarů, o počasí apod.

V posledních letech se s masivním rozšířením chytrých telefonů dostaly do popředí zájmu GPS, které fungují i bez připojení k internetu. Skvělým příkladem je veleúspěšný slovenský software Sygic, který se zařadil k nejvyužívanějším GPS na světě. Populární je také navigace Waze. S navigací v telefonu, kterou máte stále k dispozici, se jen tak neztratíte.

Témata:  navigace cestování dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy