Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD postrádá v rozpočtu ještě 2,3 miliardy

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dnes odpoledne jedná tripartita a vláda o rozpočtu na příští rok. Sociální demokraté podle premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky v něm postrádají 700 milionů korun na sociální služby, 300 milionů korun na vysoké školy a 1,3 miliardy korun na posílení bezpečnosti a financování protiteroristických opatření.

ČSSD by také ráda valorizovala důchody, a to průměrně o 300 korun měsíčně, nikoli 200 korun, jak se koalice dohodla na jaře. Pokud se více než tři miliardy korun nenajdou, navrhne Sobotka stejně jako letos jednorázový příspěvek penzistům ve výši 1200 korun.

Sobotka před dnešním jednáním připomenul, že návrh rozpočtu už počítá s růstem platů učitelů nebo zdravotníků, zvýšením peněz za státní pojištěnce a růstem důchodů.

Kabinet na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. Vláda schválila i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy korun.

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem snížilo v aktuálním návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy, a to o 15,4 miliardy korun. Důvodem poklesu je především zpřesnění příjmů z rozpočtu EU a dalších finančních mechanismů. Ty by měly být proti červnovému návrhu o 18,2 miliardy korun nižší.

Naopak o 3,3 miliardy by měly být vyšší daňové příjmy společně s příjmy na sociální zabezpečení, a to v souvislosti s aktualizací údajů podle červencové makroekonomické predikce ministerstva financí. Celkové příjmy rozpočtu by tak měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun. Plánovaný schodek tedy zůstal na 60 miliardách korun.

Témata:  Bohuslav Sobotka státní rozpočet tripartita Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy