Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bilance zahraničního obchodu v září skončila přebytkem 21 miliard

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu skončila v září 2016 bilance zahraničního obchodu se zbožím v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 21,0 mld. Kč, který byl meziročně o 5,0 mld. Kč vyšší.

Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnil meziroční růst přebytku obchodu s polotovary a materiály (o 2,0 mld. Kč), průmyslovým spotřebním zbožím a surovinami (shodně o 0,3 mld. Kč). Aktivum obchodu se stroji a dopravními prostředky se zvýšilo pouze o 0,1 mld. Kč na 40,7 mld. Kč. Pozitivně také na celkovou bilanci působil nižší deficit obchodu s chemickými výrobky (o 1,3 mld. Kč), minerálními palivy (o 0,8 mld. Kč) a potravinami a živými zvířaty (o 0,4 mld. Kč). Schodek se naopak prohloubil v obchodě s nápoji a tabákem (o 0,1 mld. Kč).

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v září přebytkem 50,6 mld. Kč a byla tak meziročně o 5,1 mld. Kč nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 10,0 mld. Kč na 28,2 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 5,8 % a dovoz o 6,0 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o 1,6 % a dovozu o 3,2 %, uvedl czso.cz. Meziročně v národním pojetí klesl vývoz o 1,2 % (na 285,7 mld. Kč) a dovoz o 3,1 % (na 264,7 mld. Kč).

V lednu až září dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 164,9 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 57,6 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 1,5 %, zatímco dovoz klesl o 0,9 %.

"Zahraniční obchod dnes vykázal skvělý výsledek, když dosáhl rekordního přebytku za měsíc září. Spotřebitelská poptávka v zemích eurozóny se drží stabilní a pomáhá tak vývozům," komentoval čísla analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Na dovozní straně se podle něj projevuje propad investic v domácí ekonomice. Stabilně rostoucí zahraniční poptávka by se měla starat o růst českých vývozů i v příštím roce, dodal.

Témata:  zahraniční obchod Český statistický úřad (ČSÚ) firmy

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:41

Rusko útočilo na oblasti Charkov a Dněpr. Ukrajina sestřelila bombardér Su-25, řekl Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily stíhací bombardér Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy