Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komerční banka hlásí také menší zisk, majitel si ale polepšil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha/Paříž - Povinné odvody do Fondu řešení krize a Fondu pojištění vkladů zapříčinily, že čistý zisk Komerční banky (KB) v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Banka naopak zaznamenala nárůst počtu klientů o 18.000 na celkových 1,648 milionů.

Celkový objem vkladů klientů vzrostl o šest procent na 672,9 miliardy korun, o téměř sedm procent se zvýšil i objem úvěrů poskytnutých klientům.

"Náklady na riziko byly o 106 procent vyšší oproti velmi nízké úrovni prvního čtvrtletí roku 2015," vysvětluje hlavní příčinu propadu zisku mluvčí banky Michal Teubner. Po očištění hospodářských výsledků o vliv celoročních povinných odvodů by klesl čistý zisk KB meziročně o 1,8 procenta.

Objem úvěrů klientům KB vzrostl v prvním kvartálu o 6,8 procenta na 548,8 miliardy Kč. "Vidíme velmi dobré výsledky nedávných změn, které jsme provedli ve schvalování úvěrů spotřebitelům a malým podnikům," uvedl generální ředitel KB Albert Le Dirac'h. Odlišně se vyvíjela situace na poli úvěrů pro firmy. "Financování podniků je stále ovlivněno obecně silnou schopností klientů generovat volnou hotovost z provozní činnosti, a v prvním čtvrtletí došlo k určitému sezonnímu zpomalení úvěrování, podobně jako v minulých letech," sdělil médiím Le Dirac'h.

Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Té v prvním čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 6,5 procenta na 924 milionů eur (25 miliard Kč). Nižší příjmy z obchodování vyrovnal silný výkon divize drobných bankovních služeb a mimořádný zisk z účetní úpravy hodnoty dluhu.

Příjmy banky se však snížily o tři procenta na 6,18 miliardy eur. Bez zahrnutí mimořádných položek, jako přehodnocení dluhu, pak čistý zisk klesl o půl procenta na 829 milionů eur. Překonal však odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 801 milionů eur.

Zisk divize drobných bankovních služeb ve Francii stoupl o 18 procent na 328 milionů eur a v zahraničí se více než zdvojnásobil na 300 milionů eur. V Rusku, kde Société Générale vlastní jednu z největších soukromých bank Rosbank, v prvním čtvrtletí klesla ztráta na 18 milionů eur z loňských 89 milionů eur.

Témata:  Komerční banka Société Générale ekonomika

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.