Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelský start: Co všechno si promyslet předem

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Komerční sdělení - Rádi byste se osamostatnili a už vás zkrátka nebaví pracovat jako zaměstnanec? Pak byste měli začít podnikatelskou kariéru. To se ovšem lehce řekne, ale mnohem složitější jsou začátky. Potřebovat totiž budete jak čas, tak i kapitál. To ale určitě není všechno. Nesmírně důležité jsou i znalosti všeho, co se podnikání a startupů jakkoli dotýká. My se v následujících řádcích zaměříme na nejdůležitější aspekty, jež byste v každém případě měli brát v potaz. Společně se přesvědčíme, že jich málo rozhodně není.

Založení společností má mnohá úskalí

Jestliže si myslíte, že se po rozhodnutí začít podnikat necháte jenom zapsat do obchodního rejstříku a můžete začít, jste na omylu. Naopak, nezbytné bude podniknout mnoho kroků, které vedou k tomu, že název vaší firmy bude skutečně v tomto rejstříku figurovat a vy se stanete nedílnou součástí podnikatelské sféry v České republice. Na počátku celého kolotoče je pochopitelně správně sepsaná žádost a následně začíná vyřizování dalších náležitostí. Patří mezi ně složení základního kapitálu, dále uvedení jmen jednatelů a v neposlední ředě i doložení spousty potvrzení typu beztrestnosti a podobně. Pokud se ve všech těchto potvrzeních nevyznáte, vyplatí se informovat se u odborníků.

Obraťte se na profesionály

Pokud se sami ptáte, jak zabezpečíme založení s.r.o. v České republice, pak je zapotřebí obrátit se na profesionální firmu, která všechno vyřeší za vás. Jediným vaším úkolem bude pouze setkání se zástupci této firmy a debata o tom, jaký by měl být předmět vaší podnikatelské činnosti, jak vysoký bude vklad atd. V podstatě na všem se dohodnete a následně budou všechny formality vyřízeny. Poté už jen začnete naplňovat vámi stanovené cíle.

Průzkum trhu samozřejmostí

Možná si říkáte, že vaše podnikání může být složité hlavně kvůli konkurenci. Skutečně. Jak se říká obecně, konkurence nikdy nespí a pokud naopak zmeškáte ten správný okamžik pro podnikatelský start vy, s největší pravděpodobností se potážete se zlou. I proto nejprve zrealizujeme průzkum trhu a poté se vydáme tou správnou cestou. Pokud budete mít minimálně konkurenční prostředí, bez potíží se postupně dostanete k zajímavým obratům a z toho plynoucím ziskům. V opačném případě musíte zapracovat na tom, aby váš produkt nebo služby byl naprosto unikátní a dokázal předčít konkurenci.

Ekonomický a časový plán

Znát obor podnikatelské činnosti je sice výborné, nicméně nikoli dostačující. Právě proto byste měli mít vytvořený takzvaný byznys plán. Ekonomické hledisko je nesmírně důležité a nelze jej nijak opomíjet. Jinými slovy, správně zvládnuté účetnictví s přesně stanoveným rozpočtem vás posune nejen o krok, ale doslova o míli dál. Jednoduše se zaměřte hlavně v prvopočátečním období na výši příjmů a výdajů. Podnikatelský zisk musí jednoduše překračovat případné výdaje, a to co nejvyšší sumou. Stejně tak se vyplatí mít stanovený i časový harmonogram výroby, případně prodeje produktů nebo služeb. Získáte tak jasný přehled o tom co a za jakou dobu bude zapotřebí vyrobit, případně prodat. Jestliže nemáte sídlo na správné adrese, snažte se i o tom, abyste je rychle získali. Pamatujte i na to, že jestliže si zřídíme virtuální sídlo firmy, můžeme mít i prestižnější adresu a více zakázek.

Vybavení firmy

V neposlední řadě je zapotřebí myslet i na správné vybavení firmy. Nejde pouze o stroje a výrobu, ale také o kancelářské prostory, které musí být hodně dobře vybavené. Důležité je hlavně IT vybavení firmy. Tiskárny a skenery musí být samozřejmostí. Určitě pořiďte cartridge Lexmark, monitory a jiná zařízení pro běžný provoz kanceláře.

Témata:  komerční sdělení podnikatelé

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.