Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kofola je za minulý rok v zisku 374 milionů korun. Bude se dát koupit i na Jadranu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Ostrava - Valná hromada společnosti Kofola ČeskoSlovensko dnes projednala a schválila hospodářské výsledky firmy. Nápojářská skupina dosáhla loni čistého zisku 373,9 milionu korun, což bylo o 83,8 milionu korun (28,9 procenta) více než v roce 2014.

"Loňský rok byl pro nás velice úspěšný asi ze tří základních důvodů. Jedním je ten, že se nám velice dařily akvizice," řekl ČTK finanční ředitel Kofoly Daniel Buryš. Kofola se loni rozrostla o slovinskou skupinu Radenska. "Dále jsme velice úspěšně implementovali systém přímé distribuce v České republice a stali jsme se exkluzivním distributorem značek Rauch pro Česko a Slovenskou republiku. Třetím důvodem bylo počasí, které nám v loňském roce mimořádně přálo," řekl Buryš.

Tržby Kofole meziročně stouply o 14,6 procenta z 6,28 miliardy na 7,19 miliardy korun. Provozní zisk jí vzrostl o 33,1 procenta z 443 na 589 milionů. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) stoupnul o 20,5 procenta z 915 milionů na 1,1 miliardy korun, hranici miliardy korun překročil poprvé v historii Kofoly.

Do dalších let Kofola chystá další růst. "Máme poměrně zřetelnou strategii, která se odvíjí jak z expanze společnosti zejména v oblasti adriatického regionu, tak využití potenciálu, který máme na stávajících trzích, to znamená zejména v Česku a na Slovensku. Naší vizí je stát se jedničkou na trhu nealko nápojů v oblasti HoReCa (hotely, restaurace a další gastronomické provozy) a On-the-go," řekl Buryš.

Akcionářům Kofola letos rozdělí 150 milionů korun. Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů.

Začalo to v roce 1960

Tehdy vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a.s. Vznikl holding, který v roce 2006 přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo.

Loni skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S.A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě.

Témata:  Kofola ekonomika

Aktuálně se děje

12. května 2024 14:16

UNRWA: Nikde v Gaze není skutečně bezpečno. Přemisťování Palestinců je nelidské.

Izraelská armáda sice tvrdí, že posílá palestinské civilisty v Pásmu Gazy do tzv. bezpečných humanitárních zón, avšak podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA není v Gaze nikde skutečně bezpečno. Nucené přemisťování Palestinců v této oblasti je označováno za nelidské. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.