Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku obchod se zahraničím funguje.Přebytek vzrostl už na 18,2 miliard

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 18,2 mld. Kč, který byl meziročně o 7,7 mld. Kč vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

I tak jde o nejnižší letošní přebytek, v předchozích měsících vždy převyšoval 20 miliard korun. Příznivý vliv měl na květnový výsledek tradičně obchod se stroji a dopravními prostředky. Vývoz byl v květnu meziročně vyšší o 6,8 procenta, dovoz o 4,1 procenta.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela je přebytek nečekaně vysoký a jde o nejvyšší květnový přebytek v historii. V nadcházejících měsících by se podle něj měl projevit vliv výsledků britského referenda.

Exportéři v květnu vyvezli zboží za 282,9 miliardy korun, což je druhý nejnižší údaj za letošní rok. Nejvíce zboží letos obchodníci vyvezli v březnu, kdy vývoz představoval 297 miliard korun. Květnový dovoz byl letos naopak druhý nejsilnější a činil 264,7 miliardy korun.

Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky v květnu meziročně stoupl o 4,4 miliardy korun. Na výsledek zahraničního obchodu příznivě zapůsobilo i snížení schodku bilance obchodu s minerálními palivy o 3,6 miliardy korun.

V lednu až květnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 108,9 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 30,2 mld. Kč, informuje czso.cz. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 2,5 % a dovoz o 0,3 %.

Témata:  zahraniční obchod Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.