Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko půjde do arbitráže? Dubajská firma požaduje téměř půl miliardy korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí obdrželo žádost o zahájení jednání o smírném řešení sporu od dubajské společnosti Alcor Holdings Ltd. Firma ve své žádosti uvádí, že předmětem její investice jsou pozemky na území Prahy, na kterých byly v minulosti vybudovány veřejné komunikace. Dle vyjádření společnosti s ní česká metropole ve vztahu k těmto pozemkům odmítlo uzavřít nájemní smlouvu, čímž se mělo na její úkor bezdůvodně obohatit. MF o tom informuje na svém webu.

Dubajská Alcor Holdings požaduje 483 milionů korun. Lidové noviny dnes upozornily, že jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou. Firma podle deníku pozemky získala v letech 2010 a 2011.

"Spojky přitom byly vybudovány již za komunismu v 80. letech, kdy se vlastnické právo k pozemkům neřešilo," uvádí list, podle nějž ministerstvo nároky firmy odmítá.

Společnost Alcor na základě dohody o ochraně investic oznámila ministerstvu existenci sporu a nyní běží šestiměsíční lhůta pro smírčí řešení sporu. "Pokud tato lhůta uplyne marně, je společnost Alcor Holdings připravena zahájit investiční arbitráž," uvedl v dopise ministerstvu financí advokát firmy Ondřej Sekanina.

Loni v prosinci se rozhodla švýcarská společnost Pawlowski AG zahájit s Českem u Mezinárodního rozhodčího soudu ve Washingtonu arbitráž za 2,2 miliardy korun kvůli investici do výstavby obytného projektu Benice v Praze.

Témata:  arbitráž Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.