Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka míří další uprchlíci: Tyhle bereme! Odpůrce migrantů Hampl se raduje. Proč?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Hospodářské noviny přinesly informaci, že o azyl v Česku požádalo 60 křesťanů z Číny. Ve své zemi jsou prý kvůli víře pronásledováni. Do Česka přišli v několika vlnách od letošního února do května. Jejich příchod vítá i jinak velký odpůrce uprchlíků, sociolog a předseda nedávno vzniklé Alternativy pro Českou republiku 2017 Petr Hampl.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Cizinci na verdikt úřadů čekají v pobytových zařízeních pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí a Havířově. Ministerstvo vnitra má ze zákona na udělení či neudělení azylu lhůtu 90 dnů, může ji však prodloužit až na šest měsíců..

Jejich příchod vítá i jinak hlasitý odpůrce imigrantů Hampl. „Čínské uchazeče o azyl rozhodně bereme! Číňani jsou zpravidla chytří, pracovití a nepředstavují bezpečnostní riziko. V dalších generacích si budou jejich dcery brát české manžely a jejich synové české manželky, takže za pár generací splynou. Takové imigranty potřebujeme. Takže nejen azyl, ale časem i občanství. Jedině dbejme na to, ať se rozptýlí mezi českou populaci a nevytváří uzavřené skupiny," raduje se šéf Alternativy.

Hospodářské noviny k celé kauze dodávají, že pokud by ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva.

Témata:  uprchlíci Petr Hampl

Aktuálně se děje

1. května 2024 19:31

V Německu se převrátila traktorem tažená vlečka, 30 zraněných

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy