Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze odstartoval šestý ročník festivalu Prague Pride

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – V hlavním městě dnes začal šestý ročník festivalu Prague Pride. Hlavním tématem letošního ročníku je láska, ale festival se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. 

Výstavami a dalšími doprovodnými akcemi začal dnes v Praze začala akce, která přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Během týdne se v metropoli uskuteční více než 130 kulturních, společenských, diskusních i sportovních událostí a vyvrcholí jako tradičně sobotním průvodem.

Zájemci mohou již dnes od 17:00 navštívit Centrum queer paměti v ulici Na Strži na Pankráci, které uchovává prameny a sbírky související s českou LGBT minulostí a které za svou činnost obdrželo letos cenu bePROUD neboli „buď hrdý". Podle zástupce centra Pavla Bílka lidé uvidí malou výstavu, která je průřezem gay a lesbického hnutí v Česku zhruba od 19. století. „Jednotlivé panely se věnují každodennímu životu i perzekucím zástupců gay a lesbické komunity," uvedl.

Ode dneška je také možné prohlédnout si výstavy s LGBT tématikou v galerii Langhans, v Americkém centru na Malé Straně či v galerii Litera v Karlíně.

Od 18:00 hodin se pak na Střeleckém ostrově uskuteční zahajovací koncert, na kterém vystoupí Adam Mišík, Vladivojsko, Matěj Kašpar, Jan Bendig a Jitka Zelenková. Zvláštním hostem večera bude gay aktivista a vnuk slavného herce Omar Sharif Jr., který po zveřejnění své sexuální orientace emigroval z rodného Egypta do Kanady.

Festival pokračuje až do neděle 14. srpna. Připraven je program pro rodiče z LGBT komunity, kteří už děti v takzvaných duhových rodinách vychovávají, i pro homosexuální páry, které by chtěly založit rodinu. Uskuteční se také debata pro rodiče, jejichž potomek je lesba nebo gay.

Vrcholem festivalu bude jako tradičně sobotní průvod s alegorickými vozy, který půjde z Václavského náměstí na Letnou. Průvod, kterého v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku obětí červnového útoku v nočním klubu v Orlandu, kde útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.

Témata:  Prague Pride Praha homosexuálové

Aktuálně se děje

17. května 2024 9:52

Rusko údajně zneškodnilo přes sto ukrajinských dronů

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.