Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hašek vysvětloval kauzu kolem neexistující mluvčí. Krajský výbor ČSSD přesvědčil

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno – Jihomoravský hejtman Michal Hašek(ČSSD) dnes předsednictvu  jihomoravského krajského výkonného výboru strany vysvětloval kauzu kolem neexistující mluvčí. A předsednictvo svými slovy přesvědčil.

Předsednictvo dnes vzalo na vědomí vysvětlení Michala Haška ke kauze „falešné mluvčí". Předsednictvo také odmítlo zpochybňování kandidátky a jejího lídra, jímž je právě Hašek. „Lžou jiní, nikoliv já," řekl novinářům hejtman po zasedání předsednictva.

Kauzu týkající se mediální propagace Jihomoravského kraje vyvolal článek Mladé fronty Dnes (MfD). Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Právě ona několik let médiím zasílala vyjádření Haška i avíza na akce s jeho účastí. Podle listu i podle svědectví bývalé oficiální mluvčí kraje Denisy Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová.

Hejtman a současná mluvčí kraje Eliška Windová poskytli médiím postupně několik různých vyjádření. Windová minulý týden uvedla, že kraj spolupráci s Janou Mrencovou nepopírá. Hašek dnes řekl, že kraj neměl přímou spolupráci s ní, ale s Marketingovým centrem Profil, které je podle médií s lobbistkou propojené. Proutníkovou Hašek podle svých slov nezná.

Hašek popsal smluvní zajištění spolupráce s agenturou, podle něj je vše v pořádku, kraj dokonce šetří peníze za propagaci, protože na rozdíl od dřívějších metod neplatí za vydávání vlastního periodika. Kromě informací o smlouvách uzavřených s firmami napojenými na nepravomocně odsouzenou lobbistku, se objevily se také informace, že kraj platil za pozitivní články na portálech parlamentnilisty.cz a krajskelisty.cz.

Hašek už dříve označil kritické texty za výsledek „hnojometné kampaně předvolebně rozpoutané stranickým listem ANO".

Už minulý týden Haška k rezignaci na funkci hejtmana i na místo v čele kandidátky ČSSD vyzvala Strana zelených a piráti, vysvětlení žádali také zástupci koaliční KDU-ČSL. Podle předsedy krajského výboru ČSSD Romana Hanáka jde ovšem o „pseudokauzu".

Témata:  Michal Hašek Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy