Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál kolem Haška graduje: Hejtman prý vyplácel i modelku Kubelkovou

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Vlivný člen ČSSD, jihomoravský hejtman Michal Hašek, platil za zlepšení svého obrazu nejen protřelé "píáristce“ Janě Mrencové, ale také známé modelce Ivě Kubelkové či mluvčímu exprezidenta Václava Klause Martinu Ervovi. Firmě, kterou Kubelková provozuje se svým současným partnerem, vyplatil Hašek z peněz kraje desítky tisíc korun, zjistila MF Dnes.

Nejen píáristka Jana Mrencová či modelka Iva Kubelková od hejtmana Haška inkasovali veřejné peníze. I někdejšímu mluvčímu exprezidenta Klause Martinu Ervovi kraj vyplatil "za konzultace" dokonce statisíce.

Celé tři týdny trvalo než Jihomoravský kraj zveřejnil, kolik korun z veřejné pokladny vyplatil lobbistce Janě Mrencové, nepravomocně odsouzené za nabídku uplácet novináře. Za vylepšování mediálního obrazu hejtmana Michala Haška (ČSSD) a jeho úřadu kraj zaplatil dvěma firmám Mrencové a jejího partnera Miloše Skácela od roku 2011 celkem 3,7 milionu korun.

Veřejné peníze takto loni a předloni bez výběrového řízení od kraje získala i firma P&P Media. Jejím jediným jednatelem je Martin Erva. Původní profesí novinář, zástupce mluvčího prezidenta Klause nebo mediální reprezentant rebelujících poslanců ODS nebo organizátor koncertů pro Miloše Zemana. Pro hejtmanství zajišťoval podle jedné z faktur "konzultace a poradenství při mediální prezentaci kraje a jeho orgánů".

Další společností, které Haškův úřad platil desítky tisíc za propagaci, je podle zjištění MF Dnes agentura Agemy. Tu provozuje modelka Iva Kubelková se svým partnerem Ladislavem Doleželem. Podle Haškovy mluvčí Windové kraj agentuře předloni vyplatil 121 tisíc korun za "vypracování přehledu mediální komunikace".

Úřad, který má svoje tiskové oddělení a odbor vnějších vztahů s více než desítkou zaměstnanců, trvá na tom, že díky externím poradcům ušetřil veřejné peníze. Přestal například vydávat Listy jižní Moravy, v němž propagace kraje stála podle Windové devět milionů korun ročně.

Témata:  Michal Hašek Iva Kubelková

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy