Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO v Jihomoravském kraji odmítá po volbách spolupracovat s Haškem

Michal Hašek /ČSSD/, místopředseda strany
Michal Hašek /ČSSD/, místopředseda strany
Foto: Reprofoto ČT

Brno – Spolupráce s ČSSD ano, ale s Michalem Haškem ne. Takový postoj dnes zaujalo jihomoravské hnutí ANO v otázce případné povolební spolupráce. Hnutí také dopisem oslovuje ostatní strany a hnutí kandidující do zastupitelstva Jihomoravského kraje s dotazem, zda je pro ně Hašek přijatelným partnerem.

Hašek podle představitelů ANO v minulosti opakovaně lhal, naposledy pak nedostatečně vysvětlil své kontakty s lobbistkou Janou Mrencovou. Jednání se sociální demokracií bez Haška však ANO nevylučuje. Zelení a piráti mají stejný názor jako ANO, pokud se do zastupitelstva dostanou, s Haškem spolupracovat nebudou, oznámil lídr Jiří Hlavenka. Už dříve Haška vyzvali k rezignaci.

Lídr ODS Jiří Crha považuje podobná prohlášení za předčasná. Je prý sice „poslední, kdo by obhajoval Haška", nicméně si podle něj musí personální otázky vyřešit strany samy. S tím souhlasí také předseda zastupitelského klubu KSČM Stanislav Navrkal. Je podle něj věcí ČSSD, koho vybrala jako svého lídra, ostatní strany do toho nemají mluvit. 

Podle Haška jsou ta současnou kritikou mediální propagace kraje a jeho osoby vidí právě zájmy hnutí ANO. „Dnešní tiskovka ANO v Brně jen zapadá do hnojometného scénáře pseudokauzy spuštěné stranickým listem ANO, tedy Mladou frontou Dnes," uvedl Hašek.

Připomněl, že lídra i kandidátku ČSSD pro volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje potvrdila naše členská základna a strana si proto nikým nenechá nic diktovat. „Zvlášť ne těmi, kteří namísto hledání společných řešení problémů kraje a jeho občanů a namísto reálného programu mají jediné téma - Antihašek," uvedl Hašek v prohlášení s krajským předsedou ČSSD Romanem Hanákem.

Podle Haška lžou v kauze Mrencová jiní, nikoliv on. Spolupráci s ní Hašek nepopírá, o žádné Lucii Proutníkové podle svých slov nic nevěděl. Právě z e-mailu imaginární Proutníkové chodila do redakcí některá Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Podle svědectví bývalých zaměstnanců kraje zprávy rozesílala Mrencová.

Hašek tvrdil, že tento pseudonym nezná, podle dalších brněnských politiků je to ale jinak. „Ten pseudonym znal, bylo mu to známo," reagoval dnes lídr ANO Bohumil Šimek, šéf brněnských strážníků a někdejší Haškův podřízený na kraji. Hašek podle něj s Mrencovou dříve intenzivně spolupracoval. „Vnímal jsem ji po boku Michala Haška, byla mi představena jako jeho PR manažerka s tím, že pokud budu moci, ať jí vyjdu vstříc," popsal Šimek. S firmami Mrencové a jejího partnera kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun.

Témata:  Michal Hašek Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy