Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát chce razantně změnit systém sociálního pojištění

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí chce razantně změnit systém sociálního pojištění, a to jak pro zaměstnance, tak pro podnikatele. Měl by se zjednodušit a lidé by měli platit méně než doposud.

Každý zaměstnanec odvádí do státní kasy měsíčně 6,5 % své mzdy na sociální pojištění. To mu zaručuje výplatu peněžitých dávek v případě nemoci a v důchodu. Ministerstvo teď ale plánuje, že by už v příštím roce mohlo být všechno jinak.

Ještě na jaře se mluvilo o tom, že by bezdětní lidé platili na sociálním pojištění víc než ti, kteří děti vychovávají, a to o celé jedno procento. Jenže to už teď není pravda, podle informací iDNES.cz vláda tento nepopulární krok s ohledem na blížící se volby odložila.

Jak to bude v příštím roce

Aktuální návrh s žádným navýšením odvodů nepočítá. Bezdětní a lidé s jedním dítětem budou i nadále odvádět 6,5 % ze své hrubé mzdy.

Už od dvou dětí si ale lidé výrazně polepší, na sociálním pojištění zaplatí 5,5 %. Rodiče se třemi dětmi odvedou jen 2,5 %, čtyři děti pak lidem zaručí, že sociální pojištění ze svého nebudou platit vůbec.

To ale nejsou jediné výhody, které příští rok rodinám s dětmi přinese. Bezmála o deset tisíc se zvýší také daňové slevy na děti.

Změny čekají i živnostníky

Výše odvodů se drobným podnikatelům budou měnit velmi podobně jako zaměstnancům. Velká změna je ale čeká v termínech plateb. V tomto ohledu ministerstvo plánuje zjednodušení.

Zatímco v současnosti platí sociální pojištění za předchozí měsíc (musí to stihnout od 1. do 20.), nově by ho platili za měsíc aktuální. Píše o tom web ihned.cz. Přiblíží se tak termínům, kdy se platí zdravotní pojištění.

Měly by se také zmírnit pokuty, pokud nestihne živnostník poslat zálohy na pojistném včas. Penále by neplatil, pokud by zaplatil do konce následujícího měsíce. Změny by měly začít platit nejpozději v roce 2018. Sjednocení plateb sociálního a zdravotního pojištění a záloh na daně z příjmu se živnostníci dočkají nejdříve v roce 2019.

Témata:  sociální a zdravotní pojištění Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy