Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza s mluvčí je jasný předvolební útok ANO, tvrdí hejtman Hašek

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Hostem pořadu Vaše téma byl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Mluvilo se mimo jiné o skandálu s tiskovou mluvčí a jeho kandidatuře na hejtmana v dalším volebním období.

Pozvání do diskusního pořadu Vaše téma na portálu TN.cz přijal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Jeho jméno je v posledních dnech často skloňováno v souvislosti se skandálem kolem neoficiální tiskové mluvčí kraje Lucie Proutníkové.

Ta ovšem neexistuje a slouží jen jako maskování kontroverzní lobbistky Jany Mrencové, kterou soud nepravomocně odsoudil za uplácení novinářů.

Jaký je postoj Michala Haška k tomuto problému? Zvažuje kvůli tomu svou rezignaci? Kde se podle něj stala chyba? Jaké jsou jeho plány v kraji, pokud obhájí mandát? 

Za Haška se postavila i jihomoravská sociální demokracie. Kraj přitom přiznal, že firmám kolem lobbistky Jany Mrencové poslal od roku 2011 zhruba 3,7 milionu korun - například za mediální semináře.

Kraj podle Haška nemá žádnou smlouvu s Mrencovou, ale s Marketingovým centrem Profil. To je ale s Mrencovou propojené. Podle hejtmana kauzu spustily strany, které mají slabý volební program.

"Nejde o kauzu, ale o pseudokauzu. Je koneckonců osm týdnů před krajskými volbami a sociální demokracii se vede podle prognóz dobře. A hlavně pánové z ANO jsou z toho tady na jižní Moravě hodně nervózní," odmítá kritiku Hašek.

A tvrdí, že lobbistku Mrencovou zná, mluvčí Lucii Proutníkovou "ale v životě naživo neviděl a žádná taková mluvčí Jihomoravského kraje nikdy neexistovala."

Hejtman Hašek prý neví, zda Proutníková vlastně existuje, nebo je jen smyšlená. Služby lobbistky Mrencové si kraj objednal prý poté, co přestal vydávat krajský zpravodaj.

Podle Haška krajské noviny stály devět milionů korun ročně a nefungovaly. Služby Mrencové byly mnohem levnější - za šest let za ně kraj zaplatil necelé čtyři miliony.

"Jde o předvolební útok hnutí ANO, které v kraji nemá věcná témata jako je zdravotnictví, územní plán nebo ochrana hranic před uprchlíky," naváží se do politické konkurence Hašek. A mluví tak, jako by šlo o rozsáhlé spiknutí namířené proti němu.

Hejtman tvrdí, že s Janou Mrencovou už delší dobu nemluvil a nemohl se jí tak zeptat na používání fiktivního jména Lucie Proutníková. Podle Haška není náhoda, že kauza vypukla, když byl právě na dovolené.

"Média vlastněná Andrejem Babišem už nejsou hlídacími psy demokracie, ale cvičenými pudly svého majitele," útočí Hašek. Jihomoravany prý kauza Mrencová vůbec nezajímá, "žije jí jen pražská a brněnská kavárna."

Témata:  Michal Hašek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy