Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Prague Pride se očekává 20 tisíc návštěvníků

Prague Pride
Prague Pride
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Šestý ročník Prague Pride začal 8. srpna a potrvá do neděle 14. srpna, přičemž jeho vyvrcholením bude sobotní duhový průvod. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) očekává, že do Prahy přijede až 20 tisíc návštěvníků.

Festival přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Loni se akce zúčastnilo asi 35.000 lidí. "Praha patří mezi nejpopulárnější destinace LGBT komunity, a to pro vysokou míru tolerance a širokou škálu specializovaných podniků," uvedla výkonná ředitelka AČCKA Kateřina Petříčková.

Podle průzkumu pořadatelů utrácejí zahraniční návštěvníci festivalu v průměru denně 3100 Kč na osobu. Gay turistům jsou na podporu jejich cestování k dispozici speciální mapy Prahy s kompletním seznamem pražských gay a gay-friendly barů, klubů, kaváren a restaurací v podobě mobilních aplikací ad.

"Pro cestovní ruch obecně platí, že LGBT klientela je velmi lukrativní, zajímá se o pobyty ve vyšších cenových relacích s vysokým standardem cestovních služeb a utrácí více než ostatní," sdělila Petříčková.

Hlavním tématem letos je láska, ale akce se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. Průvod, kterého v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku obětí červnového útoku v nočním klubu v Orlandu, kde útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.

Témata:  Prague Pride homosexuálové

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.