Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žhavý kandidát na prezidenta se pustil do Haška. Vše mělo dohru

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha - Kandidát na prezidenta republiky Marek Hilšer se podíval na politickou přestřelku mezi jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a hnutím ANO. Jeho kritika skončila až u médií.

"Snažím se vyznat v politické přestřelce hejtmana Haška a hnutí ANO, ale není snadné najít pevné orientační body. Nová aféra Michala Haška obnažuje začarovaný kruh naší politické kultury," zamyslel se Hilšer.

Následně celou kauzu krátce shrnul: Mediální dům MAFRA patřící Andreji Babišovi obvinil jihomoravského hejtmana Haška z vazeb na kontroverzní lobbistku nepravomocně odsouzenou za korumpování novinářů. Hašek ale oponuje, že se jedná o uměle vykonstruovanou „hnojometnou předvolební kampaň vedenou stranickým listem ANO".

"Jak se může v celé záležitosti orientovat běžný občan, který nemá informace ze zákulisí politiky, a komu lze důvěřovat?" ptá se kandidát na hlavu státu.

"Je velmi obtížné věřit Michalovi Haškovi, politikovi, který v minulosti evidentně v politice lhal a prokázal nepřímočaré chování. I kdyby měl tentokrát skutečně pravdu, jen těžko ji kvůli své pověsti před veřejností obhájí. Stejně tak brát s plnou vážností obvinění, vycházející ze stránek deníků ve vlastnictví jeho politického rivala, vyžaduje velmi silnou obezřetnost," uvedl na svém blogu na idnes.cz.

"Ať se věci mají tak či onak, v této konkrétní aféře se zrcadlí dva negativní jevy naší politické kultury. Za prvé, politici, kteří ztratili svou důvěryhodnost, veřejné funkce neopouštějí. Svým tvrdošíjným setrváváním poskytují snadný terč politickým oponentům, a stahují tak ke dnu i vlastní politické strany. V konečném důsledku posilují obecnou nedůvěru v politickou reprezentaci a křiví politickou kulturu jako takovou," tvrdí.

"Za druhé, média vlastněná aktivními politiky zákonitě ztrácejí punc nestrannosti a nikdy se nemohou vyvarovat podezření, že jsou účelově používána jako nástroj politické moci," dodal.

Důsledkem tohoto stavu je podle něj nárůst nedůvěry občanů v politické elity i média a je jen malá naděje ve zlepšování politické kultury u nás. "Dokud tu nebude více politiků, kteří budou brát politiku jako službu veřejnosti, hledání cest z bludného kruhu bude obtížné," uzavřel.

Témata:  Michal Hašek Hnutí ANO Marek Hilšer

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy