Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: EU a NATO potřebujeme. Evropa se neobejde bez společné armády

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Černínském paláci se dnes koná každoroční porada českých velvyslanců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na úvod setkání řekl, že aktuální bezpečnostní vývoj ukazuje, jak zásadní je pro Česko zakotvení v EU a NATO. Předseda vlády také vyjádřil obavy nad vývojem v Turecku.

Po nedávné sérii násilných útoků v Německu a teroristickém útoku ve francouzském Nice je podle Sobotky zřejmé, že je nutné se připravit na hrozby všeho druhu. Za klíčové vidí zakotvení v EU a NATO. "Zajištění jejich stability a akceschopnosti jsou klíčovým zájmem ČR. Diskuse o jejich dalším dalším směřování již probíhá," uvedl premiér.

Migrační vlna ukázala, že je nutné bránit vnější hranice EU, uvedl Sobotka. "Jsem přesvědčen, že se dlouhodobě neobejdeme bez společné evropské armády," řekl.

Sobotka také velvyslancům řekl, že ke členství v unii neexistuje pozitivní alternativa. EU po červnovém britském referendu, ve kterém tamní občané rozhodli o vystoupení země z unie, nemůže zůstat stejná, dodal. "Vláda bude hájit pokračování evropské spolupráce na racionálních základech," uvedl Sobotka. EU podle jeho názoru nestačí jen kosmetické úpravy, ale musí nabízet občanům lepší perspektivu.

Podle Sobotky dochází v poslední době k nárůstu nacionalismu a napětí, přibývá zhroucených států a mezistátních konfliktů. "Jsou provázeny nedostatkem respektu k mezinárodnímu právu a institucím," podotkl. Důsledkem této nestability je mimo jiné migrační vlna, jíž musí Evropa podle Sobotky čelit společně.

Při potlačení puče v Turecku se uskutečnily rozsáhlé čistky v armádě, soudnictví i školství. "Vzbuzuje to vážné obavy o budoucí stabilitu Turecka," prohlásil premiér. Další bezpečnostní riziko vidí premiér ve vývoji na Ukrajině, kde se vyostřují vztahy s Ruskem, nebo v pokračující válce v Sýrii.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy