Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko proti islamistům nepůjde. Sobotka odmítl zapojení se do boje proti IS v Sýrii

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Foto: Vláda.cz

Praha - Dnes zahájená ofenziva Turecka proti tzv. Islámskému státu (IS) je věcí turecké armády, řekl novinářům český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Česká republika se podle něj v boji s IS angažuje nepřímo, přímé zapojení neočekává. Nepředpokládám, že by tady bylo jakékoliv pozvání, aby se ČR účastnila operací v Sýrii, řekl premiér.

Turecko dnes ráno zahájilo ofenzivu za podpory mezinárodní koalice vedené USA u pohraničního severosyrského města Džarabulus. Podle světových agentur, které se odvolávají na tureckou armádu, vjela na území Sýrie i desítka tanků. Podle televize NTV jich bylo až dvacet. V oblasti jsou hlášeny tvrdé boje, radikálové z IS palbu opětují.

Sobotka novinářům po dnešním jednání vlády řekl, že ČR se boje proti IS účastní nepřímo. "My se neúčastníme pozemních ani leteckých operací na Blízkém Východě, naše forma pomoci je jiná," uvedl. ČR poskytuje munici, výcvik pilotů, dodává letouny a české firmy dodávají další zbraně, řekl Sobotka. Role Česka v koalici proti IS je tak podle něj silná.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sýrie Islámský stát

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy