Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závažné pochybení? Muž střílel na romském táboře, policie nepřijela

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nadávky, rasistické poznámky i výstřely. To všechno zažily romské děti na táboře v Jiřetíně pod Jedlovou. Muž, s jehož pozemkem areál sousedí, dětem dvakrát vyhrožoval a vystřelil před nimi do vzduchu. Policie se případem odmítla zabývat na místě, píše portál Romea.cz.

Na začátku srpna se uměleckého soustředění zpěvačky Idy Kelarové v Jiřetíně účastnilo asi 60 dětí. Areál, kde byly ubytovány, sousedí s domkem jednoho z místních. Souseda ale podle Kelarové nemohl obtěžovat hluk, protože zkoušky sboru probíhaly v rumburské tělocvičně.

I přesto se muž několikrát rozčílil a během tří dní na děti dvakrát vyběhl s křikem i zbraní. Poprvé, když se táborníci večer vraceli z bojovky a běželi kolem sousedova domu, podruhé během ranní táborové rozcvičky, kdy podle vedoucích vtrhl přímo do areálu.

"Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly - samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem 'vylítl' a začal na ně pokřikovat (omlouvám se za vulgarismy): 'vy černý cigáni', 'běžte do pí.e' a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu," popsala Kelarová portálu.

Vedoucí ale nechtěli celou věc "rozmazávat", a tak jen čekali, co se bude dít. "Den byl klid, ale v sobotu v půl 9 ráno měly děti rozcvičku. Ta se cvičí každý den, u hudby, trvá půl hodiny," dodala zpěvačka. Během ní vběhl soused do areálu a znovu začal střílet do vzduchu.

I podle dalších vedoucích se snažil muž vyprovokovat rvačku, napadl i skladatele Desideria Dudžu, který podle Kelarové "vypadá nejvíc jako Rom". Táborníci i jejich vedení ale zůstali klidní, proto soused po chvíli odešel.

Policisté z okresní stanice, kterým Kelarová zavolala, ale nedorazili. "Vylíčila jsem jim, co se stalo, a prosila je, aby přijeli. Policista, který zvedl telefon, mě poučil, že jim nebudu říkat, co mají dělat, že oni mají své postupy. Načež mi telefon jednoduše položil," prozradila zpěvačka pro Romea.cz.

Proto se rozhodla zavolat na linku 158, tam ale Kelarové podle jejích slov řekli jen, aby z toho "nedělala kovbojku". Nato se vedoucí vypravili na policejní stanici ve Varnsdorfu, kde trvali na zápisu. Stále se ale nic nedělo, proto poslali stížnost oddělení v Děčíně.

Policie pochybení odmítá. "Rozhodně se musím ohradit proti Vašemu tvrzení, že by policie v rámci tohoto případu postupovala 'LAXNĚ'. Policisté dodrželi veškeré postupy a termíny stanovené platnou legislativou a ihned po prověření všech skutečností celou věc postoupili věcně příslušným orgánům," uvedla pro Romea.cz policejní mluvčí.

Po 30 dnech se vedoucí dozvěděli, že jde o přestupek, který bude dále prošetřován. Kelarová ale odmítá, že šlo jen o přestupek, byl to podle ní projev rasové nenávisti. "Ten střílející pán už mě ani tolik nešokuje. To je prostě blázen. Ale že nás policie nepřijela ani uklidnit, ani zjistit, co se vlastně děje, to mi přijde strašné," uzavřela zpěvačka pro portál.

Témata:  tábory střelba Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy