Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nižší DPH u piva? Babiš zřejmě neuspěje, ČSSD by raděni snížila daně u potravin

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha/Plzeň – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) není nadšen plánem svého kolegy z vlády Andreje Babiše (ANO). Sociální demokraté by podle svého šéfa uvítali spíše snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin než u točeného piva.

Ministr financí Babiš chce ve středu na koaliční radě opět navrhnout snížení DPH na točené pivo, tentokrát z 21 na 15 procent. S podobným návrhem přišel už v lednu, kdy nižší DPH u točeného piva zdůvodňoval podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Vrátit se k ní chtěla až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Ani teď ale zřejmě Babiš podporu nenajde. „Já si myslím, že pro lidi by bylo mnohem lepší, kdybychom snížili DPH na základní potraviny. Když tady s tím návrhem ANO už před několika měsíci přišlo, tak už to od nás slyšeli," reagoval dnes na Babišův návrh Sobotka. ČSSD by podle něj chtěla, aby se snížila z 15 na deset procent DPH u chleba, masa a dalších základních potravin, kde si to stát může z rozpočtového hlediska bez problémů dovolit. Pivo podle něj může počkat.

ČSSD podle něj chce prosazovat snížení DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale už nedá stihnout a Strana to proto bude mít ve svém programu pro příští parlamentní volby.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je při debatě o DPH u alkoholu třeba zohlednit odborné argumenty týkající se zdravotních a sociálních dopadů. Připomněl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody nejméně deset miliard korun ročně.

Vobořil doporučuje stanovit minimální cenu za gram alkoholu pro konečného spotřebitele, jak to funguje například v části Kanady a s jejímž zavedením se počítá v Británii. „Snížením DPH u piva vystavíme vyššímu riziku naši populaci, a zejména pak mladší populaci, neboť pivo je nejčastěji konzumovaným nápojem našimi náctiletými," uvedl.

Právě cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. „Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů," podotkl.

Témata:  Bohuslav Sobotka DPH pivo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy