Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty na Kampě. Přes 500 lidí se sešlo, aby vyjádřili nesouhlas se sbližování s Čínou

Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na 500 lidí se dnes odpoledne sešlo u Sovových mlýnů na pražské Kampě, nesouhlasí s politikou sbližování České republiky a Číny. Demonstrují ale i příznivci Pekingu.

Protest na Kampě se odehrává na dohled od Lichtenštejnského paláce, kde s českými politiky jedná čínský prezident Si Ťin-pching.

Odpůrci čínského prezidenta mají tibetské vlajky, velký transparent s červeně pomalovanou fotografií zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tungem nebo srdce s fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy.

Podporovatelů Si Ťi-pchinga je na Kampě zhruba 50, akce je zatím bez konfliktů. Oba tábory odděluje policie, která si k vytvoření koridoru pomohla policejními dodávkami. Protestující na policejní postup reagovali pokřiky "Chráníte komouše!" a "Styďte se!".

V pozdním odpoledni se chystají odpůrci čínského režimu vydat na pochod k Pohořelci, kam bylo kvůli uzavření Hradčanského náměstí přeloženo tiché shromáždění, na kterém vystoupí například bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.