Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR a SR na společném zasedání proberou možný vznik evropské armády

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na společném zasedání české a slovenské vlády, které proběhne v září, se bude řešit otázky vytvoření společné evropské armády. Uvedl to dnes v televizi Prima premiér Bohuslav Sobotka.

Na jednání vlád se Sobotka a Robert Fico dohodli v červnu při první návštěvě slovenského premiéra po březnovém znovujmenování do funkce. Zářijová schůze bude prvním setkáním po slovenských volbách.

Sobotka chce na jednání probrat otázku vzniku společné evropské armády. V minulých týdnech o návrhu mluvil i s dalšími evropskými politiky včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Při nedávné varšavské schůzce premiérů zemí visegrádské čtyřky Sobotkův návrh otevřít téma společné evropské armády podpořil maďarský premiér Viktor Orbán.

Německo je podle Sobotky připraveno posilovat spolupráci v bezpečnostní oblasti i v oblasti armády. "Nicméně je vázáno určitými omezeními z hlediska německé ústavy," řekl premiér. Sobotka si ale myslí, že evropské smlouvy i ústavy jednotlivých zemí poskytují dostatek prostoru k posílení spolupráce.

Fico v červnu řekl, že se na mezivládním jednání bude hovořit o konkrétních formách spolupráce. Tématem by měly být společné oslavy stého výročí vzniku Československa.

Témata:  Bohuslav Sobotka Robert Fico vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy