Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi v řadách IS zřejmě nebojují, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá informace o tom, že by některý český občan odešel bojovat do Sýrie nebo do Iráku v řadách takzvaného Islámského státu. Důležité ale podle něho je mít kontrolu nad pohybem lidí, kteří by se případně chtěli vracet do Evropy.

"Pokud zpráva Bezpečnostní informační služby, která byla zveřejněna, hovoří o tom, že některé osoby odešly z České republiky do Sýrie pravděpodobně bojovat v řadách Islámského státu, tak se nejedná o občany České republiky. Já nevím o žádném občanovi České republiky, který by bojoval v řadách Islámského státu," řekl Sobotka při dnešních sněmovních interpelacích na dotazy Tomia Okamury (SPD).

Civilní kontrarozvědka ve zprávě uvedla, že z Česka loni odcestovalo do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím sedm lidí. Byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě. Jejich návrat do Evropské unie by podle zpravodajců představoval vážnou bezpečnostní hrozbu kvůli možné účasti na teroristických útocích.

"Rozhodně nepodceňujeme problém navrátilců do Evropy ze Sýrie nebo z Iráku," zdůraznil dnes Sobotka. Problém je v Česku podle něho minimalizován právě tím, že Češi bojovat za Islámský stát neodcházejí.

Témata:  Bohuslav Sobotka Islámský stát Češi

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy