Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z V4 může být V5, unii prý může začít blokovat. Začne Česko rebelovat proti EU?

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček tvrdí, že současná visegradská čtyřka, respektive V5 s Rakouskem by mohla tvořit v EU blokační minoritu. Přiznává ale, že to nebude lehké.

Kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer nedávno navštívil Česko a sešel se s prezidentem Milošem Zemanem. "V Rakousku hrají takovou hru, že pokud se Hofer v zahraničí s někým setkává, dělá to proto, aby ukázal, že ho v zahraničí přijmou, a když o to požádá, tak o to požádat nesmí, protože tak vlastně zneužívá své třetiny hlavy státu. Ať udělá jedno nebo druhé, je tam story, jak ho za to správně napadnout na domácím rakouském trhu," vysvětlil v pořadu Události, komentáře Kmoníček.

Reagoval také na slova vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Husajna, který nedávno kritizoval evropské krajně pravicové a populistické politiky včetně Zemana za to, že používají podobnou rétoriku jako teroristé z Islámského státu."V jednom balíku se objevili politici, kteří jsou aktivní, politici, kteří by rádi byli aktivní, a do toho ještě Islámský stát," vysvětlil Kmoníček.

Tvrdí, že v případě Hofera by šlo ale o vměšování jen v případě, že by jej Zeman pozval, tudíž si vybral jednoho ze dvou prezidentských kandidátů, kdyby druhému setkání zamítl, a kdyby Hofera veřejně podpořil třeba v rakouské televizi.

Zeman by prý byl připraven přijmout i bývalého šéfa rakouských Zelených Alexandera Van der Bellena. "Česká republika musí fungovat tak, že nemůže předem vědět, který ze dvou kandidátů bude příštím prezidentem a měla by s ním mít co nejlepší a nejužší kontakty dopředu, pokud možno s oběma. Jen tak můžeme získat analýzu toho, co je nejlepší pro české národní zájmy," uvedl.

Zeman i Hofer se shodovali v otázce migrace a hovořili o unii v Unii. Podle Kmoníčka jde Visegrád plus, tedy v kooperaci s Rakouskem, které by s V4 blížeji spolupracovalo. "Uvědomuje si, jak je obtížné, aby V4 byla V5. Klíčová v tom bude role největšího státu V4 Polska, což si Rakušané dobře uvědomují," vysvětlil s tím, že by střední Evropa mohla v rámci EU vytvořit jakousi blokační minoritu.

 

Témata:  Hynek Kmoníček Česká republika

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.