Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud osvobodil exšéfa muslimské obce v Praze

islám
islám
Foto: Pixabay

Praha - Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka by zproštěn obžaloby v kauze šíření údajně radikální islámské knihy. Verdikt není pravomocný a případem se bude muset zabývat Městský soud v Praze. Žalobkyně se odvolala.

Po razii v pražských muslimských centrech v roce 2014 byl Sáňka obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Sáňkovi hrozilo až deset let vězení, státní zástupkyně pro něj požadovala tříletou podmínku.

Případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá nenávist k jiným náboženstvím.

Podle předsedy trestního senátu Vladimíra Hermanna se řešila zásadní otázka, zda salafismus je hnutí nebo ideologie. Soud dospěl k závěru, že jde o ideologii. Kniha tak nepropaguje žádné hnutí.

"Trestní zákon tohoto státu nestíhá někoho za propagaci ideologie, nýbrž za propagaci konkrétního hnutí. Žádné hnutí v této knize propagováno není. To je v zásadě jediný důvod, na jehož základě soud dospěl ke zprošťujícímu rozsudku," řekl dnes při stručném zdůvodnění rozsudku Hermann.

Témata:  Vladimír Sáňka Islám knihy

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.