Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát by měl přispět na opravy krajských silnic, vyzval Sobotka Ťoka

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v otevřeném dopise vyzval ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby stát i v dalších letech přispěl na opravy silnic spravovaných kraji.

Navrhovaný rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) s penězi na silnice druhých a třetích tříd nepočítá pro příští rok ani ve výhledu na roky 2018 a 2019. Sobotka v dopise s dnešním datem, který má ČTK k dispozici, napsal, že je tím znepokojen. Vyjádření ministra ČTK zjišťuje.

Sobotka připomněl, že SFDI měl v rozpočtu na krajské silnice loni 4,4 miliardy korun a letos tři miliardy. Kraje podle premiéra připravily vhodné projekty a peníze se podařilo efektivně využít. Sobotka zároveň poukázal na to, že návrh rozpočtu fondu dopravy na příští rok je o 16 miliard korun vyšší než letošních zhruba 66 miliard korun.

"V navrhovaném rozpočtu SFDI je doslova uvedeno, že ´dlouhodobé podfinancování komunikací nižšího řádu má negativní vliv na celkovou efektivitu dopravní cesty a do určité míry znehodnocuje prostředky vložené do výstavby páteřní infrastruktury´," cituje Sobotka v dopise ministrovi dopravy. Ťok na čtvrtek ohlásil společnou tiskovou konferenci s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), na které chce představit plán výstavby a financování dálniční a silniční sítě v příštím roce.

Témata:  Bohuslav Sobotka Dan Ťok dálnice silnice

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy