Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné migranty teď nepřijmeme, rázně vzkazuje Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Evropská komise se pokouší tlačit na země, aby přebraly žadatele o azyl z Řecka a Itálie. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však dnes uvedl, že Česko do konce roku žádné běžence podle unijních kvót přijmout neplánuje.

Chovanec chce se svým německým protějškem Thomasem de Maiziérem řešit případnou součinnost Česka při repatriaci migrantů z Německa. Od de Maiziéra bude též chtít znát podrobnosti německého plánu na repatriaci běženců. Pokud by se týkal okolních zemí včetně ČR, Česko by mělo na něm participovat. Řekl to dnes před odletem do Berlína novinářům.

Státy EU v rámci přerozdělování žadatelů o azyl převzaly od Řecka a Itálie dosud 5651 osob z plánovaných 160.000, které by měly být v průběhu dvou let z obou zemí přesunuty do jiných unijních států. Chovanec zdůraznil, že EU by měla konečně uznat, že systém těchto kvót nefunguje a fungovat nemůže. „Překvapuje mne, že se EK neustále tento systém pokouší oživit," uvedl.

„My neumožníme vstup na území České republiky nikomu, kdo tu nechce být a kdo neprojde bezpečnostní prověrkou," prohlásil.

Řecký eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos poukázal na to, že členské země unie mají právní povinnost splnit závazky, na nichž se shodly. Unijní státy se na přerozdělení žadatelů o azyl s cílem ulevit Itálii a Řecku dohodly loni v září přes odpor ČR či Slovenska.

Z Řecka bylo do dalších unijních zemí zatím přesunuto 4455 lidí, z Itálie 1196. Česká republika převzala celkem 12 lidí z Řecka, Slovensko podle údajů Evropské komise jen tři. V rámci přesídlovacích programů, jejichž cílem je živelnou migraci nahradit jinými způsoby, přijelo do unijních zemí 10.695 lidí z celkového počtu 22.504 dohodnutého loni v létě.

Chovanec také uvedl, že v případě hotspotů chce dosáhnout pravidelného přezkumu jejich funkčnosti včetně zapojení unijních institucí typu agentury Frontex. "K této funkčnosti mají opravdu ještě daleko," řekl. Podle ministra není možné, aby Česko a další státy visegrádské skupiny donekonečna suplovaly další státy ve vysílání policistů k posílení ochrany hranic dalších zemí EU.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy