Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: Ve vládě bych spolupracoval i s komunisty, mám ale podmínky

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sociální demokraté se spolupráci s komunisty nebrání, dokazuje to situace v krajích, kde hned v osmi případech s KSČM v koalici vládnou. Premiér Bohuslav Sobotka teď v rozhovoru pro Hospodářské noviny přiznal, že by byl za jistých okolností nakloněn spolupráci i na vládní úrovni.

Koalice s komunisty podle Sobotky v krajích fungují a jsou stabilní. Navíc prý pracují ve prospěch občanů. „Bude záležet na výsledku voleb do sněmovny. Nebudu dělat účet bez hostinského. Byl bych samozřejmě rád, kdyby příští vládu byla schopna sestavit ČSSD. A v každém případě to ale musí být vláda, která bude vycházet z našeho programu," komentoval premiér možnou spolupráci s KSČM na úrovni vlády.

Poukazuje, že v krajích je situace jiná, protože na této úrovni se neřeší zahraniční či bezpečnostní politika země. „Dokážu si představit spolupráci s komunisty pouze na základě jasných mantinelů, které se týkají bezpečnosti České republiky. Tedy nezpochybňování členství v NATO a proevropské orientace vlády," vysvětloval.

V rozhovoru se také vyjádřil ke svému stávajícímu koaličnímu partnerovi – hnutí ANO a jeho šéfovi Andreji Babišovi. Obává se třeba toho, že jeho návrh na zrušení dotací krajským nemocnicím povede k jejich rozvratu.

Za problém také považuje oligarchizaci. Poukazuje, že ANO není standardní demokratická stana. „Kdyby se stalo něco s předsedou sociální demokracie, dejme tomu by se zbláznil, existuje zpětná vazba a on bude na nejbližším sjezdu odvolán. Ale dokážete si představit, jak hnutí ANO odvolává Andreje Babiše, který ho platí a se kterým hnutí stojí a padá?" táže se Sobotka.

Další problém se podle něj týká médií. „Když je vlastní politici, přestávají být média nástrojem demokratické kontroly. Média nikdy nebudou kritizovat svého vlastníka, zejména když se blíží volby," uvedl.

Když se jej pak novináři ptali na to, zda je větší demokrat Babiš nebo šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, měl jasno. „Miroslav Kalousek stojí v čele demokratické strany, která není spojena pouze s jeho osobou. Andrej Babiš stojí v čele hnutí, které založil, financuje, které s ním stojí a padá. Víc demokracie je na straně TOP 09," řekl premiér s tím, že to neznamená, že by jeho strana byla schopna udělat s TOP 09 programově soudržnou vládu.

Témata:  Bohuslav Sobotka KSČM Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy