Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velvyslanectví v Damašku by se mělo zavřít, tvrdí lidovecký poslanec. Ostrá reakce na sebe nenechala dlouho čekat

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Praha – Lidovecký poslanec Ivan Gabal se domnívá, že by Česká republika měla zavřít své velvyslanectví v Damašku. Tento názor vyslovil během debaty v České televizi. Nápad se ale nelíbí ani komunistovi Pavlu Kováčikovi, ani nezávislému poslanci a někdejšímu diplomatovi Milanu Šarapatkovi.

Gabal a Kováčik se v Událostech, komentářích střetli kvůli rusko-americkým vztahům. Lidovec se domnívá, že ruské a syrské letouny bombardují Aleppo tak, aby napáchali co nejvíce škod a aby bylo co nejvíce mrtvých. V důsledku bombardování hrozí další velká migrační vlna, varoval. Kováčik ale poukázal, že Rusové jsou jediní, kteří v zemi operují na oficiální pozvání. Naopak ostatní jsou tam podle něj nelegálně a jen přilévají olej do ohně.

Komunista také apeluje na to, aby věci nebyly posuzovány podle měřítka „hodný Západ a zlý diktátor". Připomněl třeba západní zásahy v Afghánistánu nebo v Iráku. Trvá na tom, že lidé mají právo si sami zvolit režim, ve kterém budu žít.

Lidovec pak navrhl, že by Česká republika měla zavřít svou ambasádu v Damašku. Překvapuje ho prý, že to česká diplomacie ještě neudělala. „Nemůžeme dělat fíkový list Asadovu režimu, v Damašku děláme špinavou práci," říká rázně.

To ale přímo v ČT odmítl Kováčik a na svém blogu na serveru iDnes.cz také poslanec a někdejší diplomat Milan Šarapatka. „Česká diplomacie, bohužel, není z nejviditelnějších. Nejsme velkou bohatou zemí ani vojenskou velmocí a pravidelné decimování schopných a zkušených diplomatů a jejich nahrazování kádry té partaje, která právě na MZV vládne, také kvalitě naší diplomacie neprospívá," uvedl k tomuto nápadu Šarapatka.

Podle něj však existuje jedna zcela excelentní výjimka. „A tou je právě působení naší ambasády v syrském Damašku, kterou vede zkušená diplomatka, paní velvyslankyně Eva Filipi. Naše velvyslanectví tam díky obrovskému úsilí zvládá nejen rutinní agendu, ale zastupuje na teritoriu Sýrie také zájmy USA a EU. Paní velvyslankyni zase její erudice a dlouholeté zkušenosti v teritoriu umožňují komunikovat se syrskou stranou napříč politickým spektrem a získávat cenné informace jak od vládního establishmentu, tak od opozičních skupin," oceňuje práci diplomatky politik.

„Takto vytvořený názor na situaci v Sýrii se však musí samozřejmě výrazně lišit od prvoplánových informací o zlém Asadovi a hodných „bojovnících za svobodu" podporovaných USA, kterými nás "krmí" naše média. Není právě toto důvod snahy po uzavření našeho velvyslanectví v Damašku? Jsem proto proti uzavření ambasády a věřím, že pan ministr Zaorálek tomuto tlaku odolá," dodává bývalý diplomat.

Témata:  Ivan Gabal Milan Šarapatka Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.