Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský magistrát zakázal protest proti pochodu Prague Pride

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Pražský magistrát zakázal protest proti srpnové Prague Pride. Odpůrci sexuálních menšin se chtěli sejít ve stejný čas a na stejných místech jako účastníci tradičního pochodu.

Magistrát pořadatele protestního pochodu vyzval k jednání o úpravě doby shromáždění, Pavel Matějný ale v určené lhůtě neodpověděl.

"Byť se nejedná o kolizi v celé délce průvodu, nepovažuje svolavatel s ohledem na zajištění maximální bezpečnosti účastníků Prague Pride a také s ohledem na veřejné vystupování a názory, které prezentuje svolavatel Pavel Matějný, za možné uzavřít dohodu, která by umožnila uskutečnit obě shromáždění ve stejných místech," cituje magistrát v dokumentu pořadatele Prague Pride Petra Kallu.

Matějný festival Prague Pride loni na facebooku označil za "vrchol hnusu a nevkusu" a vyzval k "obraně vlasti". Na jeho demonstraci se na Václavském náměstí sešlo asi 30 lidí.

Nejde o první shromáždění, které úřady Matějnému zakázaly. V roce 2013 mu kvůli obavám z extremismu zakázaly shromáždění a pochod v Českých Budějovicích. Ústavní soud loni odmítl jeho stížnost.

Témata:  Prague Pride Praha

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.