Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka bude obhajovat funkci předsedy ČSSD. Je připraven i na protikandidáty

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka bude na sjezdu ČSSD v březnu obhajovat funkci předsedy strany. Je připraven i na možnost, že bude mít protikandidáty. V rozhodovu pro ČTK se také vyjádřil k útokům na cizince v Británii, jejichž počet enormně narostl po rozhodnutí Britů odejít z EU.

"Jsem připraven pozici předsedy strany obhajovat a bude muset pozice obhájit i celé vedení sociální demokracie," řekl Sobotka.

Zároveň nastínil své představy, na co by se měla ČSSD v budoucnu zaměřit. "Já bych byl rád, a s tím bych chtěl přijet na sjezd v Brně, abychom se více soustředili na otázku ochrany životního prostředí, abychom se věnovali oblasti kultury a také se soustředili na věci, které souvisí s digitalizací," řekl.

Je připraven i na to, že se proti němu ve volbě předsedy někdo postaví. "Lánský puč nebyl normální, to bylo nefér a bylo to hodně zákeřné a podivné," připomněl Sobotka pokus některých vysoce postavených členů ČSSD sesadit ho z pozice lídra po volbách v roce 2013. "Ale je normální, že předseda strany je kritizován uvnitř politické strany, pokud je demokratická," řekl s tím, že ČSSD na rozdíl od hnutí ANO není založeno na jednom člověku.

O prezidentském kandidátovi pro volby na počátku roku 2018 se podle Sobotky na sjezdu ČSSD ještě jednat nebude. "Myslím si, že v okamžiku, kdy budeme mít po sjezdu, budeme mít nějakou časovou kapacitu a personální kapacitu, abychom se věnovali tomu, co bude v roce 2018 po volbách do Poslanecké sněmovny," řekl.

Sobotka dále připomněl incidenty z posledních měsíců, kdy byl v září v Londýně zavražděn Čech a v srpnu zabil dav v Harlow Poláka. "Teď se nám ukazuje ta skutečně velmi nepříjemná tvář britského nacionalismu, který byl silně podpořen výsledkem brexitu. A je to taková ochutnávka toho, jak by jednou mohla vypadat Evropa, kdyby se nám nedej bůh nepodařilo udržet Evropskou unii pohromadě," řekl Sobotka.

Při vyjednáváních mezi EU a Londýnem, která by měla začít příští rok, očekává premiér tvrdý střet, kdy z britské strany nebude ochota k ústupkům. "Bude to určité dilema vyjednat dobrou dohodu. Ochránit naše zaměstnance ve Velké Británii a současně nepřipustit, aby se Británie příliš vzdálila," řekl Sobotka. Udržet úzké vztahy s Londýnem je podle něj v zájmu Česka.

Visegradská skupina bude podle Sobotky i nadále dobrou platformou pro prosazování českých zájmů uvnitř EU. "Naše politika byla vždycky zaměřena na to, že se snažíme v Evrtopě mít dobré vztahy, že se snažíme tam mít přátele," řekl. Vyzdvihl v této souvislosti Německo.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy