Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce sjednotit pozici české vlády a europoslanců k brexitu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka dnes jednal v Praze s českými europoslanci. Po setkání uvedl, že chce sjednotit pozici české vlády a českých poslanců v Evropském parlamentu před nadcházejícím jednáním o vystoupení Británie z Evropské unie.

Za jeden ze stěžejních bodů pro vyjednávání s Londýnem označil zajištění ochrany českých zaměstnanců na britském trhu práce. „Je pro nás velmi důležité, abychom jako Češi srozumitelně ještě v předvečer těch jednání s Brity, než začnou, formulovali naši národní pozici. Abychom se pokud možno na ní sjednotili tady v České republice. A je zřejmé, že významnou součástí té naší národní pozice bude ochrana zájmů českých pracovníků ve Velké Británii," uvedl premiér.

Češi podle něj musí mít stejné podmínky jako britští pracovníci. „Stojíme o to, aby naši lidé, kteří pracují ve Velké Británii, kteří tam budou pracovat v budoucnu, pracovali za stejných podmínek jako Britové. Současně bychom rádi na to konto také umožnili Britům přístup na evropský trh. Prostě chceme, aby ty vztahy byly, pokud možno, dobré," vysvětloval Sobotka.

Jednání podle něj budou složitá a budou trvat velmi dlouho. To si myslí i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, podle kterého na vyjednání brexitu nemusí stačit dva roky, s nimiž počítají evropské smlouvy. Podle Zdechovského jsou zatím vyjádření britské vlády k odchodu z unie naivní. "Já si nedokážu představit, že by si někdo vyjednal lepší partnerství, když je venku z toho klubu, než předtím, když v tom klubu byl. To by byl špatný signál pro ostatní členské země," řekl.

Sobotka i Zdechovský označili jednání mezi vládou a europoslanci za přínos pro vytváření české pozice na evropské půdě. "Já myslím, že je velmi užitečné, aby čas od času takováto setkání proběhla. Je to praktické, pomáhá nám to lépe prosazovat naše národní zájmy v rámci Evropského parlamentu," řekl premiér.

Schůzku, které se podle Sdobotky zúčastnili členové všech politických frakcí Evropského parlamentu s českým zastoupením, kladně hodnotil i Zdechovský. "Co je pro nás důležité, je tam ochota více spolupracovat mezi vládou a českými europoslanci," řekl.

Témata:  Bohuslav Sobotka europoslanci Brexit

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy