Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce debatovat o zlepšení práce ČSSD. Kalouska děsí nízká volební účast, omezuje prý demokracii

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD neuspěla v krajských, ale ani v senátních volbám. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka k tomu řekl, že výsledek je důvodem pro otevřenou diskusi na půdě ČSSD, jak zlepšit fungování.

Sobotka nechce, aby Jan Mládek (ČSSD) po prohře ve volbách opustil post ministra průmyslu a obchodu. "Postoupil do druhého kola. Je to téma, které otevřel on sám," uvedl Sobotka.

"Máme rok do voleb do Poslanecké sněmovny a pro mne je klíčové, abychom se zabývali celkovým zlepšením fungování ČSSD, což bude mimo jiné znamenat větší nasazení členů vlády," uvedl Sobotka na dotaz k možné změně ve vládním týmu ČSSD. Zmínil také programové body, které musí vláda ještě prosadit, například legislativu týkající se sociálního bydlení či matek samoživitelek.

ČSSD podle premiéra mrzí "mimořádně nízká volební účast". "Přestává fungovat, že lidé přišli i ke druhému kolu. Teď doma podle všeho zůstali ti, jejichž kandidát v prvním kole neuspěl," uvedl.

"Čeká nás velmi otevřená diskuse o tom, jak zlepšit naši práci pro občany, jak lépe prodat, to co sociální demokracie převážně ve vládě pro lidi dělá," uvedl. Už od minulého týdne, kdy sociální demokraté neuspěli ve volbách do zastupitelstev krajů, čelí Sobotka kritice. Zatím ale nezaznělo, že by ho straničtí rivalové chtěli příští rok na jaře vyzvat na sjezdu k souboji o nejvyšší post.

Hnutí ANO se musí ještě hodně učit a hledat vhodnější osobnosti pro volby do Senátu. Předseda vládního hnutí Andrej Babiš tak reagoval na výsledek letošních voleb, v nichž získali senátorské křeslo tři kandidáti ANO. Osobně prý čekal zisk pěti mandátů. Výsledek nepovažuje za úspěch.

Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska nízká volební účast do jisté míry ohrožuje demokracii. Zároveň ale podle něj nahrála KDU-ČSL, která má věrnou členskou základnu.  "KDU-ČSL dala zprávu celé politické scéně, co při nízké volební účasti znamená široká a věrná voličská základna. Každý politický soupeř si z toho musí vzít ponaučení," řekl.

Úkolem všem stran bude podle něj přesvědčit veřejnost, že nechodí hlasovat o politicích, ale sami o sobě. "Upřímně řečeno, nevím, co s tím. Nízká volební účast do určité míry demokracii ohrožuje," dodal.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek Volby 2016

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy